Gebruik je zintuigen in Labyrinth of the Senses op Uitfestival

ALMERE – Kom proeven, ruiken, luisteren, kijken en voelen in het zintuigenlabyrint op het Uitfestival van 27 tot en met 29 september. Het Labyrinth of the Senses [LotS] is een rondreizende kunstinstallatie waar je leert om je zintuigen bewust te gebruiken. In zes enorme bubbels kun je ontdekken hoe onze zintuigen ons soms voor de gek houden.

In de belevingsbubbel Voelen [Touch] mag je aanraken en word je geraakt. (Foto: aangeleverd)


Het labyrint bestaat uit zes bollen die aan elkaar vast zitten als zeepbellen. In elke bol staat een kunstinstallatie met een ander zintuig als thema. “Zintuigen kunnen ons verleiden om bepaalde dingen te doen of juist niet. Wat je zintuigen je vertellen beïnvloedt de keuzes die je maakt”, vertellen initiatiefnemers Mira Ticheler en Marcel Kolder. “Bezoekers ondergaan een multisensitieve reis via een reeks belevenissen en worden zich bewust van het feit dat je zintuigen vaker op ‘uit’ staan dan op ‘aan’. Hierdoor ervaar je dat bewuste keuzes maken kan bijdragen aan je geluk en gezondheid.”
Almere is voor de initiatiefnemers de ideale plaats om dit ‘levenswerk’ te laten landen. “We leven in een ratrace, je kunt je verliezen in de drukte van de stad. Door even stil te staan en je zintuigen te gebruiken, ben je meer bewust van wat je doet. En daar word je gelukkiger van.”

Belevingsbubbels


Een mix van kunstenaars, wetenschappers en spelmakers werkt mee aan dit unieke project. De belevingsbubbel geur [Scent] laat je verhalen uit de hele wereld ruiken. In kleur [Color] leer je spelenderwijs een compositie te maken, waarmee de gehele ruimte van kleur verandert en hoe je jouw emotie kan beïnvloeden. Het ‘Food Art project’ in smaak [Taste] toont ons verlangen om gezond en jong te blijven. In geluid [Sound] kom je volledig tot rust en in voelen [Touch] mag je aanraken en word je geraakt. In de laatste bubbel over de toekomst [Next Senses] verken je het onbekende. In vijf korte films over intieme technologie verwijzen we je naar systemen die ons lichaam koloniseren, ons gedrag beïnvloeden en onze identiteit bepalen.

Uitfestival


[LotS] wordt vrijdagmiddag 27 september om 17.00 uur geopend door cultuurwethouder Hilde van Garderen op het Forum. Het vormt de start voor het Uitfestival dat tot en met zondag 29 september plaatsvindt in Almere Centrum (www.uitfestivalalmere.nl). Na het Uitfestival reist het labyrint door de rest van het land.
[LotS] is een van de eerste grote uitingen van nieuwe stichting CitySenses. Het plan is om op termijn een museaal belevingspark neer te zetten in Almere. Meer informatie: www.labyrinthofthesenses.nl.

Artikel geplaatst op: 18 september 2019 - 09:00

Gerelateerd

Delen