Ligplaatshouders vrezen tijdelijke ligplaatsen

Velen verlaten de stad

 Door Robert Mienstra

 ALMERE – Van de 350 ligplaatshouders van voormalig Haddock hebben er 83 een ligplaatscontract voor de tijdelijke ligplaatsen in het Weerwater en de Havenkom ondertekend. Een groot deel heeft nog geen ligplaats of heeft de stad verlaten. Dit blijkt uit een rondgang langs de ligplaatshouders.

 

De tijdelijke ligplaatsen bij de Hengelostraat liggen onbeveiligd direct aan de straat. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Maar liefst 112 ligplaatshouders hebben de stad met hun bootje verlaten. Daarnaast liggen 49 bij de Watersportvereniging Haven of bij het Muiderzand, Bewonershaven Noorderplassen of illegaal in de grachten van Almere.

29   personen hebben hun boot weggedaan omdat ze de onzekerheid te groot vinden. Uitwijken naar een andere gemeente was voor hen niet te betalen.

 

Ontevreden

Van de 83 ligplaatshouders die een tijdelijke ligplaats hebben genomen zijn 64 personen niet tevreden omdat ze bang zijn voor vandalisme, parkeergeld, problemen rondom het parkeren, sluisgelden of – in het geval van de havenkom - omdat hun boot niet geschikt is om te varen op het Gooimeer.

 

Zoekenden

47   personen zoeken nog een ligplaats en schuiven het probleem voor zich uit of gaan wellicht naar de winterstalling. Van dit aantal zijn 29 ligplaatshouders om diverse redenen door de gemeente afgewezen voor een tijdelijke ligplaats. De gemeente meldde hen dat ze te laat waren, de papieren niet op orde hadden of geen foto hadden aangeleverd.  De rest vindt de tijdelijke  gemeentehavens geen alternatief om de onveiligheid en parkeerproblemen.

 

Nieuwe Haven
Ruim 90% van de ondervraagden (321) zouden meteen gebruik willen maken van een nieuwe binnendijkse jachthaven. Goed parkeren, het weer samen in Almere zijn en veiligheid zijn de voornaamste redenen.

Inbraken
Er zijn nauwelijks ligplaatshouders die tevreden zijn met de aangeboden oplossing. Tijdens de gedoogtijd in voormalig Haddock was er geen toezicht en is er meerdere malen in boten ingebroken. Ligplaatshouders vrezen dat die veiligheid aan het Weerwater en in de Havenkom er niet beter op zal worden.

 

Vanavond debatteert de gemeenteraad op initiatief van de PVV met het college over het proces rond de ligplaatsen: 21.30 uur, raadzaal, Stadhuis.

 

Artikel geplaatst op: 19 september 2019 - 08:54

Gerelateerd

Delen