Verkeerschaos in de Gouwen in Haven

Door Robert Mienstra

HAVEN – Op de gesloten Westerdreef in Haven staat een bord ‘Gouwen rechtsaf’. En daar begint meteen de ellende voor de bewoners van de Overgouw. Tientallen auto’s, vrachtwagens en bestelbusjes belanden in de smalle straatjes van de Gouwen waar twee auto’s elkaar niet kunnen passeren. Bewoners spreken van een ‘gevaarlijke chaos’. Almere DEZE WEEK nam poolshoogte.

Passeren gaat alleen via het voetpad in de Gouwen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

“Iedereen die in de Hoven of in de Gouwen moet zijn, neemt deze sluiproute”, vertellen onthutste bewoners. “Na dat ene bordje zijn er geen omleidingsborden meer. De mensen weten niet meer hoe ze moeten rijden in deze kromme, smalle straatjes. Talloze automobilisten gaan over het fietspad de Paalbrug over en onder het fietstunneltje de Krompoort door om thuis te komen. Levensgevaarlijk met al die fietsende kinderen die ’s middags van school komen.”

Vrachtwagens
En inderdaad manoeuvreren auto’s over het voetpad om elkaar rakelings te kunnen passeren. Het gaat op dit moment allemaal maar net goed. “Vorige week ging het helemaal niet goed. Ook vrachtwagens komen hier langs. En dat past helemaal niet. Een vrachtwagen reed zomaar een lantaarnpaal uit de grond en die ging er ook nog eens vandoor. Gelukkig zag een bewoner het en die heeft de politie gebeld.”

Gevaarlijk
De bewoners klagen ook over de constante verkeersherrie in de smalle straten die niet berekend zijn op zoveel verkeer en vrachtwagens. Maar de meeste zorgen maken ze zich over de continue gevaarlijke situaties. “Het is toch te zot voor woorden dat de gemeente hier de auto’s heen stuurt en ze vervolgens aan hun lot overlaat. Niemand weet hoe hij verder moet”, zegt een bewoonster. “Kijk daar gaat er weer een het fietspad op. Ah, hij ziet dat hij daar niet mag rijden. Dat wordt zoeken voor hem hoe hij thuis moet komen.”

Alternatief
De bewoners hebben wel een alternatief voor het sluipverkeer naar de Hoven en de Gouwen. “Via de Lindengouw zou al een verbetering zijn. Maar zoals het nu is… we houden ons hart vast. En ’s nachts liggen we wakker van het verkeerslawaai.”

 

Artikel geplaatst op: 04 oktober 2019 - 16:02

Gerelateerd

Delen