Nieuw datacenter in Almere

ALMERE - Almere is een nieuw datacentrum en ICT-Campus rijker. De komende tijd wordt een start gemaakt met een grondige modernisering van het pand aan Randstad 22. Maar nu al is het Almeerse datacenter gereed om nieuwe huurders te accommoderen. Wethouder Maaike Veeningen van Ruimtelijke & Economische Ontwikkeling verrichtte de opening begin oktober.

Wethouder Veeningen opent het Datecenter Almere. (Foto: aangeleverd)

 

Datacenter Almere strijkt neer in een pand met geschiedenis. Maar dat staat een moderne manier van werken niet in de weg. Het datacenter in Almere is nu overgenomen door Andrew van der Haar, ondernemer en tevens directeur van Datacenter Groningen. "Flexibiliteit en betrouwbaarheid staan bij ons hoog in het vaandel", aldus Van der Haar. Het nieuwe Datacenter Almere is volledig cloud- en carrier neutraal. "Dat betekent meer vrijheid voor klanten." Een voordeel daarbij is dat het datacenter zich in de metropoolregio Amsterdam bevindt, waardoor het eenvoudig is om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de Amsterdam Internet Exchange en de vele online dienstverleners die in die regio aanwezig zijn.

 

Meerwaarde
Ook wethouder Veeningen ziet de meerwaarde van de ICT Campus en Datacenter Almere: "Innovaties en voorzieningen waar Almeerse bedrijven en start-ups baat bij hebben, zoals de ICT Campus gekoppeld aan deze nieuwe aanwinst voor de stad, zijn natuurlijk van harte welkom."

 

ICT Campus
Volgens Van der Haar wil het datacenter een bredere rol spelen dan alleen het bieden van een onderkomen voor de IT-apparatuur van klanten. Datacenter Almere draait op groene stroom en is nagenoeg CO2-neutraal. Dat bespaart niet alleen energie, maar ook kosten. Een bijzonder aspect van het datacenter is de ICT Campus, waarmee wordt voortgebouwd op het innovatieve verleden van het datacenter.

 

Geschiedenis
Datacenter Almere is niet het eerste datacenter dat zich huisvest in het pand aan Randstad 22. Vanaf de bouw in 2001 was het datacenter volledig gewijd aan dienstverlening voor onderwijs en onderzoek. Eerst in handen van SARA, vanaf 2008 onder de vleugels van Vancis, digitaal dienstverlener voor het hoger onderwijs. In 2018 kwam een einde aan de onderwijsrol van het datacenter. Het pand kwam in bezit van Interxion als onderdeel van de aankoop van de datacenters van Vancis in 2016.

Artikel geplaatst op: 08 oktober 2019 - 10:10

Gerelateerd

Delen