Klimaatmars en expositie Hoogtij(d) roepen op tot actie

STAD CENTRUM – ‘Red de aarde’, ‘Denk aan het milieu’ en 'Verspest onze toekomst niet!’ Deze en andere leuzen sierden de protestborden waarmee Almeerse kinderen vrijdag een Klimaatmars liepen door Almere Centrum. Aangevoerd door presentatrice Shelly Sterk vroegen de kinderen luidkeels aandacht voor het milieu en de klimaatcrisis. De stoet eindigde bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF), waar op dat moment de tentoonstelling Hoogtij(d) werd geopend. 

Met een protestmars onder aanvoering van Shelly Sterk vroegen Almeerse kinderen aandacht voor de klimaatcrisis. (Foto: Almere DEZE WEEK)

 

Net als de Zweedse Greta Thunberg maken veel jonge klimaatstrijders zich zorgen over de klimaatcrisis. “Wij vinden het belangrijk om een podium te bieden aan kinderen en jongeren. Met deze ludieke actie willen we, op een positieve manier, meewerken aan de bewustwording van klimaatverandering onder deze doelgroep," aldus  Adriana Strating, directeur Kunstlinie. KAF organiseerde de Almeerse Klimaatmars in samenwerking met KLEURinCULTUUR die de kinderen vrijdag begeleidde bij het maken van hun eigen protestborden.

 

VVD-raadslid Koen Bokhorst vroeg vorige week tijdens het vragen-halfuurtje op de Politieke Markt opheldering over het feit dat KAF mede-organisator is van deze mars. Volgens de VVD’er ontvangt KAF (maar ook KleurinCultuur) subsidie van de gemeente en is het derhalve niet hun taak om een protestmars te organiseren. Daarmee wordt volgens hem een politiek statement gemaakt. Wethouder Julius Lindenbergh was het daar niet mee eens wilde KAF hier dan ook niet voor op de vingers tikken.

 

Hoogtij(d)

In samenwerking met Het Scheepvaartmuseum toont KAF Expo indrukwekkende beelden van fotojournalist Kadir van Lohuizen die het publiek contreren met de gevolgen van de klimaatverandering. "Het is niet de vraag óf, maar wannéér het waterpeil ook in Nederland tot problematische hoogte stijgt", verklaarde hij. Wethouder Hilde van Garderen en Van Lohuizen openden de tentoonstelling samen met de 11-jarige Janne. Het meisje benadrukte hoe belangrijk het is dat er actie wordt ondernomen om het tij te keren en de aarde te redden. "Deze tentoonstelling zet mensen hopelijk aan het denken over de vraag: Wat kan ík doen?", vulde Van Garderen aan.

In de expositie, vormgegeven door bureau Kummer & Herrman, krijgt de jeugd een nadrukkelijke stem. "Waar kan hun wake up call beter klinken dan in de jonge waterstad Almere én in de expositieruimtes van Kunstlinie die een weidse blik bieden op het aanpalende Weerwater?" Hoogtij(d) is gelijktijdig te zien met de tentoonstellingen Strijd om het ijs en Rijzend water in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. 


Hoogtij(d) is te zien van 25 januari t/m 10 mei 2020 in Kunstlinie Almere Flevoland, Esplanade 10 in Almere. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00. Meer informatie is te vinden op: www.kunstlinie.nl

Artikel geplaatst op: 24 januari 2020 - 17:30

Gerelateerd

Delen