Koper Alnovum in opspraak

ALMERE – Pieter Bosma, de eigenaar van het bedrijf Seminarie/Teleport BV, is flink in opspraak gekomen. Bosma kocht het pand Alnovum met de witte en zwarte toren aan de Spoordreef in 2017 om het om te bouwen tot hotel. Vooralsnog heeft de overdracht echter nooit plaatsgevonden. De gemeente heeft een integriteitsonderzoek (BIBOB) ingesteld tegen Bosma. De uitkomst daarvan wil wethouder Maaike Veeningen nog niet bekend maken.

Pieter Bosma (links) proost in 2017 met de toenmalige wethouder Mark Pol op de verkoop van het Alnovum. (Archieffoto: Fred Rotgans0

 

Met een BIBOB (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) kunnen overheden de integriteit van houders en/of aanvragers van vergunningen en subsidies toetsen. Almere deed dat ook bij Bosma. Op 31 oktober vorig jaar bracht het BIBOB advies uit aan de gemeente, waarna nog aanvullende vragen zijn gesteld vanuit het stadhuis. De BIBOB kwam op 20 januari van dit jaar met een nieuw advies.

Wethouder Maaike Veeningen wil niet ingaan hoe dat advies luidt. “De BIBOB-procedure is in behandeling en zodra er meer te melden valt zullen wij dat doen”

 

Oplichting

Ondertussen duiken steeds meer verhalen op waarbij de naam van Bosma in verband wordt gebracht met oplichting. Journalisten van De Stentor wilden bij Bosma wederhoor halen over de verdachtmakingen aan zijn adres, maar Bosma bleek onbereikbaar voor wederhoor. Daarop trokken ze onaangekondigd naar zijn huis, waar hij weigerde de verslaggevers te woord te staan. De Stentor wilde Bosma bevragen over de voormalige Houtmarktschool in Deventer die Bosma kocht en via zijn eigen bedrijf Houtmarkt Deventer BV ombouwde tot appartementen. Kopers betaalden een aanneemsom, maar Bosma leverde niet. Het leidde tot een rechtzaak waarbij de rechter stelde dat Bosma de kopers moest terugbetalen. Uit het artikel in Stentor blijkt dat Bosma dat niet heeft gedaan, waarop de kopers beslag legden op zijn bankrekening. Daar bleek nog maar 800 euro op te staan. Niemand weet waar het geld is gebleven.
De Stentor stelt vast dat ook acht bedrijven gezamenlijk een rechtszaak aanspannen tegen Bosma omdat ze niet betaald kregen. Houtmarkt Deventer BV werd failliet verklaard. Bosma was niet bij de zitting aanwezig.

Faillissementen

De Stentor meldt dat de naam van Pieter Bosma ook opduikt bij andere mislukte bouwprojecten en faillissementen, waaronder zijn bedrijven Vinium Investments en Achter de Houttuinen BV, schuldeisers berooid achterlatend. Ook in Breda is zijn naam besmet. Als verhuurder van een trouwlocatie ontving hij aanbetalingen voor feesten, maar die werden nooit gegeven.

 

Alnovum

Alle verhalen beschouwende is het dus verbazingwekkend dat Bosma met Seminarie BV/Teleport BV in staat is om het Alnovum in Almere te kopen, al zijn er wel ontbindende voorwaarden opgenomen. De fractie Buyatui (thans: NIDA) heeft daar schriftelijke vragen over gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders en stelt dat de verkoopovereenkomst ontbonden dient te worden, vooral ook omdat het leegstaande pand de gemeente nu geld kost. De gemeente antwoordde eind januari dat er een BIBOB-procedure is ingesteld tegen Bosma. ‘Wij zullen hier een oordeel over vormen na bestudering van het complete advies.’ Buyatui wil ook dat – mocht het BIBOB-advies negatief uitvallen - de gemeente tracht het verlies aan inkomsten te verhalen bij Bosma.
Volgens Hassan Buyatui blijkt uit de beantwoording van de gemeente dat de verkoop van Alnovum niet zeker is. “We zijn al een maand verder, en het BIBOB-onderzoek wordt door het college nog steeds bestudeerd. Ook de raad is nog niet geïnformeerd over de laatste stand van zaken. Dit vind ik onbegrijpelijk. Ik wil voorkomen dat een pand, dat de gemeente veel geld heeft gekost en nog steeds kost, via een ABC-tje in handen valt van een vastgoedondernemer die niet zuiver is. We moeten ervoor zorgen dat criminelen geen voet aan de grond krijgen in Almere.”

Artikel geplaatst op: 26 februari 2020 - 12:08

Gerelateerd

Delen