Kasteeleigenaar Gravin werkt mee
Plan voor WitchWorld op kasteellocatie stap dichterbij

ALMERE – De kans dat Kasteel Almere binnen een aantal jaar in gebruik wordt genomen is sinds deze week een stuk groter. Themapark WitchWorld wil zich vestigen op het kasteelterrein. De eigenaar van het kasteel, Gravin BV, ziet mogelijkheden het kasteel over te dragen.
Foto 1: Plattegrond van Witchworld. (Foto: aangeleverd)

De plannen voor fantasypark WitchWorld zijn daarmee weer een stap dichterbij gekomen. Uit een haalbaarheidsonderzoek van adviesbureau Royal HaskoningDHV blijkt dat de realisatie en exploitatie van een themapark zoals WitchWorld dat voor ogen heeft, haalbaar is. Het adviesbureau wijst op de unieke ligging van Almere: in een straal van 25 kilometer is geen ander themapark aanwezig, terwijl het om één van de drukbevolkste gebieden in Nederland gaat. RoyalHaskoningDHV gaat van twee ontwikkelopties uit. Een regionaal themapark en een landelijk themapark. Regionaal telt het 581.000 bezoekers per jaar en vijftig arbeidsplaatsen (plus tweehonderd seizoenswerkers), landelijk dan zijn er maximaal 848.000 bezoekers per jaar en honderd arbeidsplaatsen (plus vierhonderd seizoenswerkers). Als WitchWorld 365 dagen per jaar opengaat kunnen de seizoenswerkers als vaste arbeidsplaats worden meegerekend.
“Vooral de ligging van het themapark is perfect”, legt Jan Oosterman van Royal HaskoningDHV uit. “Het heeft geen concurrentie en er wonen heel veel mensen. Vooral gezinnen met kinderen. Almere is grootstedelijk, heel anders dan waar bijvoorbeeld de Efteling gelegen is. Daarin ligt de kracht van WitchWorld.”
Kasteel

Sinds mei is de directie van WitchWorld in gesprek met Gravin BV, die het kasteel bezit. Woordvoerder Jaap Kevelam van Gravin ziet mogelijkheden om eindelijk een functie aan het kasteel te geven. “Iedereen denkt dat er de afgelopen acht jaar niets rondom het Kasteel Almere is gebeurd, maar dat is schijn. Er zijn voortdurend plannen en opties besproken. In WitchWorld zien wij een goede kans het kasteel eindelijk een functie te geven. Het is de bedoeling dat we het kasteel dan volledig overdragen aan WitchWorld. Maar we zijn nog in gesprek.”
Het kasteel zou in de plannen van WitchWorld worden gebruikt voor attracties, restaurant, congresruimte en uitkijkpunt. Ook is er ruimte voor het kantoorpersoneel en komt er een trouwlocatie, wat ook de oorspronkelijke opzet van Kasteel Almere was. De trouwlocatie krijgt een aparte entree. Overigens krijgt WitchWorld twee entrees: een hoofdingang aan de Oude Waterlandseweg en een tweede ingang aan het water. In het meest voorzichtige scenario start WitchWorld als regionaal themapark op 25 hectare grond, in het meest voortvarende plan, gericht op landelijke aantrekkingskracht, meet het park 72 hectare.
Volgend jaar worden de plannen voor WitchWorld verder uitgewerkt, in 2016 moet de bouw starten zodat in 2019 de poorten open kunnen.
Artikel geplaatst op: 18 december 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen