Gemeente maakt prestatieafspraken voor betaalbare sociale huurwoningen
‘5.000 Almeerse huishoudens wonen in een te dure woning’

ALMERE – Er zijn in Almere te weinig betaalbare sociale huurwoningen beschikbaar. De gemeente heeft daarom prestatieafspraken gemaakt met de Almeerse woningcorporaties. Deze afspraken moeten ervoor zorgen dat er meer sociale huurwoningen beschikbaar komen voor mensen met lage inkomens. Dit maakte wethouder Henk Mulder afgelopen donderdag bekend tijdens de Politieke Markt.
Wethouder Henk Mulder. (Archieffoto: Fred Rotgans)

“Er zijn in Almere voldoende sociale huurwoningen”, aldus wethouder Henk Mulder. “Toch zijn er vijfduizend huishoudens die in een te dure woning wonen. Dit leidt nog niet direct tot betalingsproblemen, maar zien we wel als een groeiend probleem.”
Het aanbod van sociale huurwoning dat vrijkomt is in de laatste jaren gehalveerd. “In de periode van 2008 tot 2011 is dit gedaald van 1.600 tot 800 woningen die vrijkomen. Dit komt doordat mensen minder snel verhuizen en dus met een ‘hoog’ inkomen in een sociale huurwoning blijven wonen, er minder gebouwd wordt en omdat de corporaties woningen verkopen, waardoor de voorraad huurwoningen afneemt. ”
De gemeente en de Almeerse woningcorporaties tekenen de prestatieafspraken op 15 januari. “De afspraken liggen er. Huurders kunnen nog tot het einde van het jaar met punten komen die we hierin op kunnen nemen.”
Mulder wil samen met de woningcorporaties onderzoeken hoe er meer betaalbare sociale woningen gebouwd kunnen worden. “Het gaat dan om woningen met een huurprijs tussen de 400 en 450 euro. Dat wordt echt een zoektocht, want ik heb nog niemand aan tafel gehad die dat weet. Het zou kunnen betekenen dat we anders moeten omgaan met ons grondgebruik en kleinere woningen moeten gaan bouwen.”
Artikel geplaatst op: 18 december 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen