PVV tegen skatepark voor jongeren in ruil voor minder schade Oud en Nieuw

ALMERE - De PVV Almere wil inzage in de onderliggende stukken van de vuurwerkschade tijdens de jaarwisseling. Volgens de partij kan het niet zo zijn dat er in het stadscentrum totaal geen schade is gemaakt en blijft de gemeente juist hierdoor onder de 75.000 euro. Nu worden volgens de partij jongeren ‘beloond’ voor de gemaakte schade.
In de Populierenstraat in Parkwijk stond tijdens afgelopen jaarwisseling een auto in de brand. (Archieffoto: HV-Almere.nl/Mark van Leeuwen)

Door het indienen van een motie, die wordt behandeld in de Politieke Markt van 23 januari, wil de PVV voorkomen dat ‘vandalen die rond oudjaarsnacht maar liefst 71.000 euro schade veroorzaakten beloond worden met een skatebaan’.
De gemeente Almere werkte in aanloop naar de jaarwisseling samen met jongeren van Jongeren Veilig Stadshart Almere (JVSA) in het beperken van vuurwerkschade aan gemeentelijke eigendommen. De helft van de ‘bespaarde’ 31.449 euro (zoveel schade is er minder dan vorige jaarwisseling) vormt een bijdrage aan een skatepark. “Wij vinden het bezopen dat burgemeester Jorritsma het vernielen van andermans eigendommen en het in gevaar brengen van medeburgers nu wil gaan belonen met meer dan 15.000 euro”, aldus Toon van Dijk van de PVV. “Een skatepark, daar heb ik niks op tegen maar in ruil voor minder vuurwerkschade een skatepark geven, daar zie ik het verband niet tussen!”
Cijfers

De PVV snapt niet hoe het daarnaast zo kan zijn dat er in het stadscentrum totaal geen vuurwerkschade is gemaakt. “En daar zijn geen onderliggende stukken van. De gemeente zegt: ‘Die stukken zijn er niet, dit is het’, maar dat geloof ik niet. Hier is iets niet in de haak. Ik heb e-mails gekregen van mensen die wonen in het centrum en weten dat er schade is. Maar de gemeente telt dat niet bij de totale kosten. Dus: ik wil cijfers zien.”
Mirjam Boon, woordvoerder van de gemeente, kan het verklaren: “Dit gaat om schade aan gemeentelijke eigendommen zoals prullenbakken en bushokjes. De jongeren van de JVSA-campagne komen uit het centrum en hebben daar actief campagne gevoerd door bijvoorbeeld prullenbakken te labelen met een prijskaartje en jongeren aangesproken op hun gedrag.” De actie kwam voort uit de campagne ‘Voor Almere, tegen vandalisme’ dat jongeren moet weerhouden van vandalisme. “Daardoor is er nu toch ruim 30.000 euro minder schade.”
De motie van de PVV, ‘Geen skatebaan maar snelrecht’, wordt donderdag 23 januari om 19.00 uur besproken in de Groene Zaal van het stadhuis. De vergadering is vrij toegankelijk.
Artikel geplaatst op: 19 januari 2014 - 13:45

Gerelateerd

Delen