Buurtbewoners roepen gemeenteraad op einde te maken aan overlast
“Help ons uit deze hel!”

STAD CENTRUM – Omwonenden van de Vanillestraat in Kruidenwijk kwamen afgelopen donderdag naar het stadhuis om in te spreken tijdens de Politieke Markt. De bewoners riepen de gemeenteraad op om het café te sluiten. De bezoekers van het café zorgen volgens hen al een aantal jaar voor overlast in de straat. Nog voordat de bewoners aan het woord kwamen kondigde burgemeester Jorritsma aan dat het cameratoezicht in de Vanillestraat weer wordt ingevoerd.
Omwonenden willen dat Café Arabica in de Vanillestraat wordt gesloten omdat jongeren die daar rondhangen de buurt terroriseren. (Foto: Fred Rotgans)

De bewoners willen sluiting van Café Arabica in de Vanillestraat en een wijziging van het bestemmingsplan. Volgens een Rob van de Veen, die insprak namens de bewoners van de Vanillestraat, het Melissepad en de Kummelstraat, strijden de bewoners al meer dan drie jaar tegen de problemen rondom het café. “Je kan dit geen overlast meer noemen. Het is terreur! Er wordt drugs gebruikt en gedeald, bewoners worden bedreigd, ramen worden ingegooid en er is sprake van intimiderend gedrag als het naroepen en achternalopen van vrouwen.” Omwonenden zijn bang en voelen zich niet meer veilig. “Wie bezoekers van het café aanspreekt op hun gedrag wordt vervolgens bedreigd of de ramen worden ingegooid. Bewoners durven hierdoor niks meer te zeggen.”
Volgens de bewoners waarschuwt de gemeente mensen die in opdracht in de buurt aan het werk gaan. “Stratenmakers die onlangs in onze buurt aan het werk gingen werden door de gemeente gewaarschuwd dat onze straat gevaarlijk zou zijn en kregen het advies goed op te passen en nergens iets van te zeggen. Ook zouden vrouwelijke stadswachten niet meer onder de Melissepoort naar onze buurt mogen of durven omdat dat te gevaarlijk zou zijn. Maar wij wonen hier! Belachelijk dat de gemeente dit weet en dat er niet adequaat wordt gehandeld.”
De zoon van Jenny Oseana werd op 15 januari in elkaar geslagen door een groep van zeven jongeren die rondhingen voor het café, omdat hij ze aansprak op hun gedrag. “Hij vroeg de jongeren die stonden te dealen om dit ergens anders te doen, omdat er in onze straat veel kinderen wonen. Dat heeft hij bijna met de dood moeten bekopen. Hij is geschopt, geslagen en in de struiken geduwd.” Oseana is dankbaar dat verschillende politieke partijen de straat hebben bezocht om de situatie met de bewoners te bespreken. Het plan van de ChristenUnie om een buurtpreventieteam op te zetten is volgens haar geen oplossing. “We praten hier niet over kwajongens, maar over jonge criminelen onder invloed van drugs.”
Volgens Paul Arts, woordvoerder van Café Arabica, vindt de eigenaar van het café het verschrikkelijk dat de jongeren die zijn café bezoeken overlast veroorzaken. Arts beloofde dat er maatregelen worden genomen. Zo zal er vanaf deze week elke dag een duidelijk herkenbare vrijwilliger de wijk ingaan die de jongeren aanspreekt als ze overlast veroorzaken. Ook zal er voor bewoners een telefoonnummer worden ingesteld waar zij overlast kunnen melden.
Volgende week praten de politieke partijen verder over de situatie in de Vanillestraat.
Artikel geplaatst op: 12 februari 2014 - 07:00

Gerelateerd

Delen