Lezers schrijven

Een lezer uit zijn mening over de komst van de Floriade en een andere lezer reageert op de brief van W.J.P. van Kesteren in Lezers schrijven van 9 april (pagina 29) waarin hij schrijft over de 'grootheidswaanzin' van het huidige gemeentebestuur. En een lezer reageert op de column van Robert Mienstra uit deze krant van vorige week.
Soepeler groenbeleid

Met regelmaat is wethouder Mulder op Omroep Flevoland te zien. Hij spreekt dan over de Floriade en noemt het de vergroening van de stad. Maar is dat wel zo?
Daar waar de Floriade gebouwd gaat worden, IS het groen. De Floriade neemt een flinke groene zone en een deel van het Weerwater in beslag en gaat daar brengen wat er nu nog niet is: woningbouw, overwegend in de vorm van torenflats. Waar nu alleen nog maar ontspannen van groen en blauw genoten kan worden, wonen straks enkele honderden tot misschien wel duizend mensen.
En kijk elders binnen de bestaande stad. De gemeente had de parkennota, die zou moeten voorkomen dat onze parken en grotere groengebieden in beslag genomen zouden worden door rood, bebouwing. De gemeente hield zich echter zelf niet aan die parkennota. Die was te strikt. Nou ja, als je wilt bouwen. En dus is het groenbeleid, met goedbevinden van de gemeenteraad (jaja) veranderd in soepeler groenbeleid. Zodat de gemeente weer kan bouwen waar ze wil. Dat doet ze dan ook.
Hoe kun je nu volhouden dat je Almere vergroent, als je in dat groen blijft bouwen? Bouwen kost ALTIJD groen, tenzij je renoveert (wat te denken van het gebruik van al die leegstaande kantoorgebouwen?). Dus, heer Mulder, gemeente, stop met ons een verkeerd beeld te geven van wat jullie doen. Stop met de Floriade de vergroening van de stad te noemen, terwijl het een verbloemde verstedelijking is.
Hoe noem je ook alweer mensen die voortdurend de zaken anders voorstellen dan ze zijn?
Peter van den Bemt
Vooral veel glas en beton

De brief van dr. Van Kesteren schetst wel een heel negatief beeld over Almere maar ik kan niet anders concluderen dan dat hij volledig gelijk heeft. Ik woon 25 jaar in Almere en heb met afschuw het grote nieuwe winkelcentrum in het stadshart zien bouwen. Alleen maar hoge gebouwen van vooral veel glas en beton, alles zo ongezellig mogelijk, het lijken wel een hoop kantoren.
Nu is gelukkig de boekhandel gered want anders waren er voor het grootste deel alleen maar modewinkels en schoenwinkels. En inderdaad is het in Amsterdam of Hilversum heel wat prettiger winkelen en dat komt vooral ook door de oude en veel gezelligere buurten waar je je direct thuisvoelt. Neem de Haarlemmerdijk in Amsterdam, daar vind je een variatie van allemaal verschillende soorten winkels, daar kan zelfs de Kalverstraat niet tegenop omdat ook daar teveel winkels in dezelfde branche zijn. En inderdaad Hilversum, maar ook Haarlem heeft een van de gezelligste winkelbuurten. Een voordeel is ook dat die steden zowel met de auto als met de trein uitstekend te bereiken zijn.
Niet alles was vroeger beter maar veel dingen wel, toen had bijna elke stad een gezellig winkelcentrum.
A.J. de Koning

Plank misgeslagen

Ik lees graag de stukjes van de heer Mienstra. Maar deze week slaat hij toch jammergenoeg volkomen de plank mis.
Zijn dochter en schoonzoon zoeken een keuken. Diverse winkels gehad, echter in een keukenwinkel in Almere Buiten, zit de verkoper een spelletje te doen op zijn telefoon.
Schijnbaar reuze interessant. Geen tijd dus voor de koper. Dit gebeurt in heel Nederland. Er zijn overal van deze quasi-vriendelijke overdreven bezig zijnde verkopers. Spreek zo’n man daar op aan en ga dan alsnog zonder iets te kopen weg.
Nee, meneer Mienstra vindt het nodig om het parkeerbeleid van Almere Buiten, waar dit winkelcentrum aan ten onder gaat, op te hangen aan deze ene verkoper.
Dit heet 'alles over een kam scheren'. Ik had de heer Mienstra hoger en intelligenter zitten. Niet zo kort door de bocht met een opmerking die nergens op slaat. Ik heb geen winkel, ben geen verkoopster, maar gewoon een inwoner van Almere Buiten.
Anjo Harbers
Artikel geplaatst op: 16 april 2014 - 07:00

Gerelateerd

Delen