Toegankelijk biologisch eten

TUSSEN DE VAARTEN – Er is een nieuw initiatief geboren in het ecologisch woonproject De Discus aan de Discuslaan: het Voedselkollektief Almere (Voko). Een onderneming die biologische producten inkoopt bij lokale boeren uit Flevoland en deze tegen een ‘eerlijke prijs’ verkoopt aan consumenten.
Judith Bosse is een van de oprichters die de groenten, melk, eieren en fruit die het collectief in het assortiment heeft, goedkoop verkoopt. Eén kilo aardappels kost bijvoorbeeld namelijk iets minder dan een euro. Voedselkollektief Almere wil biologische producten toegankelijker maken voor mensen met een kleinere portemonnee. Volgens Bosse wonen er in Almere namelijk veel mensen die biologisch willen eten, maar het niet kunnen betalen. Daarnaast wil het collectief biologische boeren een betere prijs betalen. “Wij verkopen alles tegen een eerlijke prijs, dat wil zeggen dat de biologische boeren een goede prijs krijgen voor hun product en niet uitgespeeld worden zoals bij bijvoorbeeld supermarktketens gebeurt. En doordat er geen tussenhandel tussen de boeren en de consument zit, is de prijs voor de producten voor de consument goedkoop.”
Judith: “Daarnaast hebben we een sociale functie, omdat we mensen dichter bij elkaar brengen. Dat gebeurt als we gezamenlijk de bestellingen inpakken.” Voko-leden dienen een keer in de twee maanden zelf een handje te helpen. “Op deze manier raken ze erbij betrokken en blijft de prijs van de producten laag. Activiteiten kunnen zijn dat ze meehelpen inpakken, reclame maken, posters ophangen of recepten zoeken voor de producten.”
Seizoensgebonden

De producten die Voko Almere verkoopt zijn allemaal biologisch en uit de omgeving van de Noordoostpolder en Flevopolder. Judith Bosse: “De bedoeling is dat de leden van Voko zich weer bewust worden van wat de seizoenen voor groenten met zich mee brengen. Nu de lente in volle gang is komen er weer heerlijke verse groenten zoals raapstelen, spinazie en radijsjes.”
Leden van het collectief kunnen hun bestelling doorgeven via een bestellijst die leden per e-mail toegestuurd krijgen. Eens per twee weken is er een levering. De eerstvolgende keer is woensdag 14 mei. Geïnteresseerden kunnen mailen naar: vokoalmere@gmail.com. Meer informatie: www.facebook.com/vokoalmere
Artikel geplaatst op: 30 april 2014 - 20:35

Gerelateerd

Delen