VVD Almere stelt vragen over AIVD’s jihadrapport

ALMERE - De VVD Almere maakt zich ernstig zorgen om de uitkomsten van het maandag 30 juni verschenen rapport ‘Transformatie van het jihadisme in Nederland’, van de AIVD. Daarin meldt de dienst dat ‘terroristisch geweld door teruggekeerde jihadstrijders voorstelbaar’ is. De VVD Almere heeft het college vragen gesteld.
In het rapport staat dat ‘de potentiële dreiging die uitgaat van de jihadistische beweging tegen de Nederlandse democratische rechtsorde en samenleving, groter is dan ooit te voren’. De VVD Almere is hier bezorgd over.
“Almere is formeel geen geprioriteerde gemeente, is niet genoemd in het rapport als stad waar veel geradicaliseerde personen wonen”, zegt VVD-fractieassistent Ulysse Ellian. “Maar de dreigingsmate is dermate ernstig dat wij dit hoog op ons prioriteitenlijstje hebben staan. Almere is een jonge stad en wij willen van de burgemeester weten of er hier sprake is van jongeren die radicaliseren en wat de jihadistische dreiging is.”
Ook wil de partij weten of er in het Almeerse veiligheidsbeleid rekening wordt gehouden met ‘het groeiende jihadistische gevaar’ waar over gesproken wordt in het AIVD-rapport.
De schriftelijke vragen van de VVD aan burgemeester Jorritsma, die Veiligheid in haar portefeuille heeft, worden pas na het zomerreces besproken. Ellian: “Dat is op zich ook geen slecht moment want het valt samen met het behandelen van het Actieprogramma Veiligheid. En dan kan dit onderwerp wat ons betreft afzonderlijk geagendeerd worden om te bespreken op de Politieke Markt.”
De eerste Politieke Markt na de vakantie is donderdag 21 augustus.
Artikel geplaatst op: 02 juli 2014 - 15:37

Gerelateerd

Delen