René Josso schrijft boek over coming out
‘Meisjes vonden mij altijd leuk’

ALMERE – René Josso brengt in augustus een geromantiseerde autobiografie uit ‘Strakke broeken, wijde pijpen’. Het boek beschrijft de coming out van René en zijn ‘homoleven’ dat hij daarna in Amsterdam leidde. “Het boek gaat over het verzet dat ik had tegen mijn gevoelens voor mannen en de uiteindelijke acceptatie die ik daarna ervoer.”
René Josso. (Foto: Geert Fotografeert)

René woont al 37 jaar met zijn partner Ronald van Assen in Almere. Als eerste ‘vriendenstel’ kwamen ze in de Buitenhof te wonen, waar ze meteen de bijnaam ‘De Jongens’ kregen. Later werd dat de naam van hun eetcafé in de jachthaven van Almere Haven en daarna van een brasserie op Belfort in Stad. Na de sluiting van de brasserie was er tijd voor het schrijven van een boek.
‘Strakke broeken, wijde pijpen’ gaat over Michel, een mooie 17-jarige jongen die op het punt staat zich te verloven met een meisje. Na een fikse ruzie gaan de twee uit elkaar en stort het leven van Michel in. De man die Michel aanvankelijk troost biedt, wordt de start van een geheime seksuele relatie en de bevestiging dat Michel op mannen valt. “Voor de buitenwereld houdt hij geheim dat hij met de man is en dat gaat lange tijd goed, totdat de man besluit een eind aan de relatie te maken en Michel weer doodongelukkig is”, vertelt René. “Michel besluit op onderzoek uit te gaan in het homoleven van Amsterdam en geleidelijk begint hij het leven weer leuk te vinden. Dat is het moment voor Michel om tegen zijn familie en vrienden eerlijk te zijn en te zeggen dat hij homo is.”
Hoofdpersoon Michel gaat daarna, tegen het licht van eind jaren ’60 als de seksuele revolutie net geweest is, mee in de ontwikkeling naar acceptatie van homo’s. “Van een paar homocafés die Amsterdam toen telde, werden het er steeds meer. Het homoleven werd steeds opener. In Amerika werd in 1971 de eerste Gay Pride gehouden bijvoorbeeld.”
Te vondeling
René Josso vertelt openhartig over zijn homo-zijn. “Het is een verhaal waar mensen wat aan hebben. Ik heb jarenlang het gevoel gehad dat ik niet bij mijn gezin hoorde, dat ik te vondeling was gelegd. Dat komt omdat ik me zo anders voelde maar niet wist waar dat door kwam. Meisjes vonden mij altijd leuk maar ik kon er niets mee. Achteraf kan ik dat wel verklaren: ik viel op jongens. Toen ik daar eenmaal achter was gekomen en het accepteerde móest ik het openhartig aan iedereen vertellen. Alle mensen die je dichtbij je wilt houden móeten het weten vind ik. Mijn moeder reageerde gelukkig heel positief en ook daarna heb ik er nooit meer een probleem mee gehad.”
‘Strakke broeken, wijde pijpen’ is vanaf 1 augustus te koop via Uitgeverij Boekscout en Bol.com. Mail voor een gesigneerde versie naar: strakkebroeken@gmail.com.
Artikel geplaatst op: 15 juli 2014 - 16:14

Gerelateerd

Delen