Nog één keer van de glijbaan

CASCADEPARK – Nog één keer op de glijbaan de zwaartekracht testen of een waterproefje doen in het bad. KinderCasla vierde afgelopen zaterdag een afscheidsfeestje en gaf bezoekers de mogelijkheid om het Klokhuis nog een keer in de stijl van het architectuurcentrum voor kinderen te bezoeken. KinderCasla verlaat het pand als gevolg van de bezuinigingen op cultureel gebied.
Waterproefjes doen in het bad van KinderCasla. Zaterdag was de laatste keer. (Foto: Studio Rotgans/Brian Morgan)

Drie jaar lang was het een plek waar kinderen alles konden leren over bouwen, wonen en duurzaamheid. Het Klokhuis ontstond vanuit een prijsvraag, ter ere van het 20-jarig bestaan van het tv-programma ‘Het Klokhuis’, waarbij kinderen hun suggesties voor een eigen gebouw mochten neerzetten. Duurzaamheid speelden in de reacties van kinderen een grote rol. Zo moesten er zonnepanelen komen en moest het badwater hergebruikt worden om ook het toilet mee door te spoelen.
“Het Klokhuis is echt een icoon geworden”, aldus projectleider Odette Breijinck die KinderCasla drie jaar geleden opzette en het programma bedacht voor kinderen van 6 tot 12 jaar. “Een plek waar mensen vanuit alle hoeken van Nederland naartoe kwamen. Zo bleek uit het gastenboek dat we hebben bijgehouden. Ook verschillende delegaties van de gemeente uit binnen- en buitenland brachten een bezoek aan het huis, dat een goed voorbeeld is van zelfbouw in Almere.”
Breijinck gaat de kinderen het meeste missen. “Ze kunnen met zoveel enthousiasme binnenkomen. Schreeuwend van opwinding. Er zijn zoveel prikkels in het huis dat, om dat in goede banen te kunnen leiden, kinderen eerst even van de glijbaan af ‘moeten’. Als kinderen na een workshop aan hun vader of moeder vertellen dat ze de kraan niet meer laten lopen tijdens het tandenpoetsen dan weet je dat ze een stukje bewustwording hebben opgepakt.”
Het architectuurcentrum voor kinderen gaat niet verloren. “Stad en Natuur is de nieuwe huurder en zal ons project voortzetten binnen de eigen programmering. Zij richten zich al op duurzaamheid en gezond leven. Bouwen en wonen komt daar dan bij. Wij zijn bij de schouwburg ingetrokken. KinderCasla en Casla houdt op te bestaan. We vallen onder een nieuwe organisatie waar culture activiteiten geclusterd worden. We gaan een educatief programma ontwikkelen voor kinderen op de middelbare school tot een leeftijd van ongeveer 25 jaar. Het wordt een architectuuracademie binnen de schouwburg.”
Artikel geplaatst op: 03 september 2014 - 07:00

Gerelateerd

Delen