Bewoners controleren kavels op archeologische vondsten

OOSTERWOLD – Wie een kavel heeft en daar een huis op wil bouwen, is verplicht deze te controleren op archeologische vondsten. Want blijkt dat er in dat stuk grond een oud schip of bijzonder vaasje ligt, dan mag dat deel niet bebouwd worden. De eerste bewoners in Oosterwold lieten vorige week een Ecologisch en Archeologisch onderzoek uitvoeren.
Er zijn geen archeologische resten gevonden in de nieuw te bouwen wijk Oosterwold, een gebied aan de oostkant van Almere. (Foto: woneninoosterwold.nl)

Aan een bosrijke locatie aan de Tureluurweg heeft Wonen in Oosterwold de zorg van de onderzoeken van toekomstige bewoners overgenomen. De bewoners zijn daar nauw bij betrokken. Op de beoogde locatie vond een aantal archeologische boringen plaats tot een diepte van 12.000 jaar geleden. Flevoland was toen nog een licht heuvelachtig deltalandschap waar de Eem door stroomde. Langs dit riviertje, dat vlak langs de boorlocatie stroomde, waren destijds menselijke nederzettingen aanwezig. De Zuiderzee is veel later ontstaan, pas na een springvloed in de 13e eeuw.
Op de locatie werd niks gevonden, er mag dus gebouwd worden. Als het meezit zullen de bewoners rond de zomer 2015 hun huizen betrekken. De volgende stap is een bestemmingsplanprocedure en het ontwerp van de infrastructuur. Want ook de landwegen moeten zelf worden geregeld. Dit maakt Oosterwold tot een uniek woongebied in Nederland. Meer informatie: woneninoosterwold.nl
Artikel geplaatst op: 13 oktober 2014 - 13:10

Gerelateerd

Delen