Kunstenaar Lenny Schröder vond licht en ruimte in tuinwoning

POORT – Lenny Schröder voelt zich in haar tuinwoning in het Ithaka-project in Almere Poort als een vis in het water. “Hier kan ik mezelf zijn, heb ik ruimte en mooi licht om te werken. Ithaka is met de omsloten binnentuin een soort wereld op zich, waar ik dagen van kan genieten. Om dan weer naar de stad te gaan of op reis. Het is altijd fijn thuiskomen.”
Lenny Schröder woont in een tuinwoning in het Ithaka-project in Almere Poort. (Foto: Maarten Feenstra)

Lenny bouwde eerder een woonwerkatelier op het Steigereiland in IJburg. “Het was heel mooi en functioneel, maar de maandelijkse lasten waren zo hoog dat ik voortdurend onder druk stond om de studioruimte te verhuren, workshops en exposities te geven, productief te zijn. Dat commerciële, dat past helemaal niet bij een beeldend kunstenaar. Ik wil vrij zijn, mijn eigen weg en tempo bepalen, op reis naar het buitenland kunnen gaan wanneer ik dat wil. Vanuit mijn tuinappartement in het project Ithaka kan ik dat. Mijn atelier kijkt uit op de mooie, grote binnentuin met zwemvijver. De laatste woningen van het project worden nu gebouwd en dan is het helemaal af. Daar ben ik blij mee. Het appartement werd casco opgeleverd en ik had nog allerlei opties om het naar mijn eigen zin te maken.”
De woning heeft aan beide zijden grote ramen. Beneden is een ruime woonkeuken met een tafel waar zo tien mensen aan kunnen schuiven voor een workshop. Daarachter is het atelier, slechts gescheiden door een glaswand. Lenny lacht: “Ik moet het natuurlijk wel steeds opruimen, want alles staat in het zicht. Maar in ruil daarvoor heb ik een fantastisch lichte, ruimtelijke plek”.
Geel steen
Boven zijn twee slaapkamers, een badkamer en een fijne opslagruimte voor kunstwerken. “Ithaka is gebouwd met een gele steensoort, een warme kleur die me terug doet denken aan de huizen in Den Haag en Wassenaar, waar ik ben opgegroeid.” De oranje verschuifbare luiken doen Zuid-Europees aan.
Licht en kleur zijn belangrijke elementen in Lenny’s werk. Lenny genoot haar opleiding in Parijs en bij Ateliers ’63 in Haarlem, kort na de oprichting door een groepje kunstenaars, onder wie Wessel Couzijn. Het was daar bewust anders dan bij de gevestigde kunstacademies, waar klassiek kunstonderwijs werd gegeven. Bij Ateliers ’63 gingen de docenten op gelijke voet om met de studenten. Lenny hield deze manier van omgang ook aan toen zij later zelf les gaf op de Rietveld Academie. Of in IJburg aan een groep jonge kinderen. “Een groep ouders vroeg of ik hun kinderen les wilde geven. Ook op hen heb ik mijn methode toegepast, en ze waren reuze enthousiast. Al doende leerden ze heel veel over kleuren. Best pittige materie. Jonge kinderen staan open voor kunst, vinden niet zo gauw iets gek.”
Ideeën uitdrukken met glas
In haar vroege periode maakte Lenny grote etsen. Nu schildert zij en werkt veel met glas. “De techniek is slechts de manier om een idee uit te werken. Als je grafiek, beeldhouwen of glasblazen beheerst, heb je een ambacht geleerd. Maar het concept achter het werk maakt een werk tot een kunstwerk.
Met glas kan ik goed mijn ideeën uitdrukken. Glas kun je een kleur geven en blijft dan transparant. Verschillende lagen en de lichtval hierop blijven fascineren.” Lenny werkt als kleuradviseur samen met architecten. Er is een aantal grote projecten gerealiseerd zoals een vergaderzaal en een voormalige kloostergang met gekleurde ramen en een draaideur met gekleurd glas.
Daarnaast maakt zij ook kleinere, handzame objecten. Vrij werk en werk in opdracht. “Ik heb bijvoorbeeld een glazen baton ontwikkeld. Deze ligt prettig in de hand, is mooi om naar te kijken en bijzonder om te hebben. Vaak krijgt iemand een cadeau bij het afscheid van een bepaalde functie op het werk. Ik heb bedacht dat juist degene die het stokje overneemt een cadeau verdient, een soort aanmoediging. En dit weer doorgeeft aan zijn opvolger, als in een estafette. Bedrijven, instellingen en particulieren kunnen ze per stuk bestellen naar eigen wens. Elk exemplaar is uniek.”
Gelukkig
Lenny is hier helemaal in haar element. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet in Almere was komen wonen, als Almere Poort niet bestond. Poort heeft alle eigenschappen die ik nodig heb om me gelukkig te voelen. Het bos en de dijk met daarachter het water. Je bent er buiten, komt er tot rust. En het treinstation verbindt het met de grote steden waar ik de drukte op kan zoeken wanneer het mij uitkomt. Amsterdam, Londen, Parijs, Barcelona, Lissabon.
Momenteel doe ik het liefst mijn boodschappen op de boerenmarkt op zaterdagochtend bij De Kemphaan. Maar ik verheug me over elk winkeltje dat opent in Almere Poort. En mijn visite? Die vindt het hier net zo heerlijk als ik.”
Meer informatie over wonen in Almere Poort: www.almere-poort.nl
Artikel geplaatst op: 08 juni 2015 - 17:31

Gerelateerd

Delen