Nieuwe deelnemers gezocht voor telefooncirkels Rode Kruis

ALMERE – Een 64-jarige Almeerder lag in 2011 twee weken dood in huis voor hij ontdekt werd. De man was door natuurlijke oorzaken om het leven gekomen. “Door je aan te sluiten bij een telefooncirkel van het Rode Kruis kan veel leed worden voorkomen”, zegt Fré Slump, vrijwilligster van telefooncirkels van het Rode Kruis afdeling Almere.
Het Rode Kruis Almere zoekt nieuwe deelnemers voor de telefooncirkels. (Foto: aangeleverd)


Een telefooncirkel bestaat uit acht mensen en werkt als volgt: een vrijwilliger van het Rode Kruis belt ’s ochtends de eerste persoon van de cirkel. Deze belt de volgende. Tot slot belt nummer acht de vrijwilliger en daarmee is de cirkel rond. “Als iemand in de cirkel niet opneemt, weten we dat er iets mis is”, aldus Fré. “Dan ondernemen we actie door bijvoorbeeld eerst de buren te bellen. Zo zijn we elkaars alarmsysteem.” Zelfs voor mensen die een val-alarm hebben, is een telefooncirkel een uitkomst. In de praktijk zijn er veel situaties waarbij mensen hun melder niet dragen. Bijvoorbeeld in de badkamer. Leden van een telefooncirkel liggen nooit langer dan een dag te wachten op hulp.
De juiste kwaliteiten van vrijwilligers van de telefooncirkel zijn waakzaamheid en vasthoudendheid. “Als u deze eigenschappen bij uzelf ziet, geef u dan op als vrijwilliger om het werk van de telefooncirkels in Almere te kunnen voortzetten en uitbreiden!"
Wie zich kwetsbaar voelt en gewoon thuis wil blijven wonen kan zich aansluiten bij de een telefooncirkel van het Rode Kruis Almere. Aanmelden kan bij Piet Schoonheim op p.schoonheim@chello.nl.
Artikel geplaatst op: 16 juni 2015 - 15:01

Gerelateerd

Delen