Almere Poort krijgt Blijf-van-mijn-huis

EUROPAKWARTIER – In Almere Poort komt een nieuwe opvanglocatie - het Oranje Huis - voor vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Zestien betrokken gemeenten, Blijf Groep en woningcorporatie de Alliantie bekrachtigden vorige week de samenwerking met de ondertekening van een overeenkomst.
Met het ondertekenen van de overeenkomst bekrachtigden wethouder Froukje de Jonge, Aleid van den Brink, Blijf Groep, Eric van der Want, wethouder Hilversum, Erna van der Pers van de Alliantie de samenwerking voor de komst van het Oranje Huis. (Foto: aangeleverd)

De nieuwe opvangvoorziening opent in 2017 haar deuren en is bedoeld voor inwoners van Flevoland en Gooi en Vechtstreek die advies, hulpverlening of crisisopvang nodig hebben. In beide regio’s ontbreken nu nog plaatsen voor crisisopvang en begeleiding. Er is wel grote behoefte aan dit soort plaatsen. De huidige praktijk is dat veel vrouwen en kinderen moeten uitwijken naar andere regio’s die wél over voldoende opvangcapaciteit beschikken.
De Alliantie bouwt een nieuw pand voor het Oranje Huis op de hoek van de Zwedenstraat en de Europalaan in Almere. De bouw start naar verwachting rond maart 2016. Ongeveer een jaar later, in het eerste of tweede kwartaal van 2017, is de oplevering. Blijf Groep neemt het Oranje Huis dan in gebruik. In het pand is plek voor twee noodbedden, tien crisisopvangplaatsen en vijftien plaatsen voor begeleid wonen. Daarnaast vindt er ambulante hulpverlening plaats.
Anders dan traditionele blijf-van-m’n-lijf-huizen is het Oranje Huis zichtbaar en herkenbaar. Doordat het adres niet geheim is, blijven de vrouwen en kinderen midden in de samenleving. Ze hoeven niet meer op de vlucht te zijn of zich te verbergen. Ze kunnen bezoek ontvangen, activiteiten ondernemen in de buurt en in alle rust werken aan een toekomst zonder geweld.
Artikel geplaatst op: 19 juni 2015 - 14:15

Gerelateerd

Delen