'De gemeente haalt bloei uit de Bloemenbuurt'
Bewoners in actie voor behoud speeltoestellen

BLOEMENBUURT – De speeltoestellen aan het Lathyruspad in de Bloemenbuurt zijn verouderd en afgekeurd en de gemeenste wil ze weghalen. Omdat de buurt vergrijst, komen er geen nieuwe speeltoestellen voor terug. Buurtbewoners zijn het hier niet mee eens startten een handtekeningenactie om ervoor te zorgen de speeltoestellen blijven.
Buurtbewoners willen niet dat de gemeente de speeltoestellen op het Lathyruspad weghaalt. (Foto: aangeleverd)

Tijdens een informatieavond over het grootonderhoud in de Bloemenbuurt kregen de buurtbewoners onlangs te horen dat de speelattributen worden weggehaald. “Het gaat om een wipkip, een glijbaan en een klimrek", vertelt bewoonster Wendy Zwarts. “De speeltoestellen staat hier vanaf het begin en zijn denk ik zo’n twintig jaar oud. Ze zijn afgekeurd en de gemeente liet tijdens de avond weten dat ze niet worden vervangen. Er zouden geen kinderen meer spelen. De buurt vergrijst en daarom zou er minder behoefte zijn aan speeltoestellen. Ook zouden de toestellen op een gevaarlijke kruising staan. Daarbij zijn klachten van een buurtbewoner dat er hangjongeren bij het klimrek voor overlast zouden zorgen.”
Volgens Zwarts spelen er wel degelijk kinderen op de toestellen. “Er zijn hier dagelijks kleine kinderen te vinden. In deze straat wonen zeker veertig kinderen van onder de 10 jaar. Misschien moet de gemeente eens in het weekend komen kijken hoeveel kinderen er hier spelen. De ouderen die in de buurt wonen vinden het heerlijk om de kleine kinderen te zien spelen. Hangjongeren heb ik hier echt nog nooit gezien. Er schijnt één buurman te zijn die daar over heeft geklaagd.”
Een uitwijkmogelijkheid naar een andere speeltuin is er volgens Zwarts niet. “Ik heb zelf twee kleine kinderen van 3 en 6 jaar. Het Lathyruspad is een soort woonerf waar kinderen veilig kunnen spelen. Het is dus fijn dat ze gewoon voor de deur kunnen spelen. Dat was destijds ook één van de redenen waarom mijn man en ik voor deze straat hebben gekozen. De enige speeltuin die in de buurt ligt wordt ook weggehaald. En dat terwijl we kinderen juist vanachter het scherm weg willen halen en ervoor zorgen dat ze buiten spelen. De wijk is op die manier niet aantrekkelijk voor jonge gezinnen. De gemeente haalt zo de bloei uit de Bloemenbuurt.”
Handtekeningenactie

Zwarts startte een handtekeningenactie om de plannen van de gemeente tegen te houden. “We hebben bij driehonderd huishoudens brieven in de bus gedaan met het verzoek om een handtekening en motivatie om de toestellen te behouden. Er hebben al 110 buren getekend. De handtekeningen willen we aanbieden aan de persoon die verantwoordelijk is voor de speeltoestellen bij de gemeente.”
Paul Andriessen van de gemeente Almere laat weten dat de gemeente de speeltoestellen aan het Lathyruspad inderdaad wil verwijderen. “Dit is onderdeel van het groot onderhoud van de Bloemenbuurt. De reden hiervoor is de veiligheid. De speeltoestellen staan langs een autoweg wat onveilige situaties kan opleveren. Er is een melding bij de gemeente binnengekomen van overlast bij de speeltoestellen, maar dat is niet de reden dat de toestellen worden weggehaald.”
De gemeente heeft, volgens Andriessen, in haar besluitvorming rekening gehouden met het aantal kinderen in de wijk. “Er is gekeken naar het aantal kinderen onder de 11 jaar dat volgens de Gemeentelijke Basis Administratie in de wijk woont. Hierop stemmen we de speelmogelijkheden in een wijk af. Er is onder andere speelruimte aan de Azaleastraat, Jasmijnstraat, Victoria Regiastraat en op het schoolplein bij basisschool De Torteltuin waar de kinderen kunnen spelen. En daarnaast in het parkje aan de Petuniastraat.”
Andriessen benadrukt dat de beslissing nog niet definitief is. “Tijdens de inloopavond zijn de concept-tekeningen gepresenteerd waar de buurt op kon reageren. De zorg van de bewoners over het verwijderen van speeltoestellen hebben wij deze avond ook gekregen. Wij gaan na de zomervakantie met de bewoners die zich bij ons hebben gemeld in gesprek over de inrichting van de speelplekken.”
Artikel geplaatst op: 03 juli 2015 - 10:12

Gerelateerd

Delen