Hofmark wacht al jaren op speeltuin

DE MARKEN – Niet alleen de bewoners uit de Bloemenbuurt strijden voor speeltoestellen in hun buurt (Almere DEZE WEEK 8 juli, ‘Bewoners in actie voor behoud speeltoestellen’), ook bewoners van de Hofmark willen dat voor hun kinderen. Zij zijn al jaren bezig, maar zonder succes.
Bewoners van de Hofmark strijden al jaren voor een speeltuin in de buurt. (Foto: Studio Rotgans/Brian Morgan)

Na het artikel uit deze krant van vorige week, waarin bewoners van de Bloemenbuurt handtekeningen hadden ingezameld van bewoners om de bestaande speeltoestellen te kunnen behouden, reageerde Lucas van Wilgen uit de Hofmark. “Wij zijn al jaren bezig om in ons hofje, ter hoogte van Hofmark 323, ook speeltoestellen te krijgen”, vertelt hij. Drie jaar geleden begon hij zijn missie voor een speeltuin in het hofje. Zijn kind is inmiddels 10 jaar. “Zo lang zijn we al bezig om iets voor elkaar te krijgen! De gemeente heeft al een paar jaar geleden de verouderde speeltoestellen weggehaald en heeft daar niks voor in de plaats gezet omdat er te weinig kinderen onder de 8 jaar zouden wonen die hier gebruik van maken. Maar wij hebben al meerdere keren geteld en kwamen uit op veertig kinderen de huizen rondom het hofje. Met kleinkinderen erbij die hier wel eens spelen, komen we op 63 kinderen.”
De gemeente wees op twee alternatieve speelplekken in de Hofmark. “Maar om de kinderen daar te laten spelen is echt onverantwoord. De kinderen moeten om daar te komen wel drie of vier keer de weg oversteken, er loopt een busbaan, autoweg en fietspad tussendoor en het is ver uit het zicht van de ouders. Wat er nu staat, zijn een vuilnisbak en twee bankjes, meer niet. Door op deze plek niets voor de kinderen neer te zetten om te spelen, schendt de gemeente een internationaal verdrag, namelijk dat kinderen recht hebben op een veilige speelplek. En kinderen moeten buitenspelen, maar de kinderen hier hebben niks.”
Mooi Zo Goed Zo

De bewoners werden voor het uitvoeren van hun plannen doorverwezen naar Mooi Zo Goed Zo. “Die zijn komen kijken en we mochten een plan indienen”, zegt Van Wilgen. “Maar om daarmee een speeltuin te realiseren moesten we een contract ondertekenen en waren we zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Ook zou het, na het indienen van de plannen, nog anderhalf jaar gaan duren voordat er een begin gemaakt kon worden. Dat was voor ons te lang.”
De gemeente heeft voor het ter perse gaan van deze krant geen reactie kunnen geven.
Artikel geplaatst op: 13 juli 2015 - 14:00

Gerelateerd

Delen