‘Voldoende speelgelegenheid voor kinderen de Hofmark’

ALMERE – Lucas van Wilgen uit de Hofmark in Almere Haven is al een aantal jaar bezig om in zijn hofje speeltoestellen te krijgen voor de kinderen uit de buurt (Almere DEZE WEEK 15 juli, 'Hofmark wacht al jaren op speeltuin'). Volgens de gemeente is er ‘voldoende speelgelegenheid voor de kinderen’ en verwijst door naar Mooi Zo Goed Zo, om met hun hulp en financiën een speelvoorziening te realiseren.
“Volgens de richtlijnen die wij hanteren voor een goede verdeling van het speelaanbod, is er in de Hofmark voldoende speelgelegenheid voor de kinderen”, aldus Paul Andriessen van de gemeente Almere.
“We kunnen vanuit financiële redenen helaas niet in ieder hofje een speelvoorziening aanleggen. De bewoners kunnen wel op eigen kracht, via Mooi Zo Goed Zo, een speelvoorziening in hun hofje realiseren. Bewoners komen dan zelf met een ontwerp en zorgen als dat kan ook voor de aanleg. Als gemeente beheren en onderhouden wij de speelplek vervolgens. Via Mooi Zo Goed Zo zien wij zeker mogelijkheden.”
De speelvoorzieningen bij de school De Dubbeldekker liggen binnen 200 meter van de woningen en dat is volgens de gemeente ‘binnen bereik’. “Voor kinderen onder de 11 jaar hanteren wij soms zogeheten steunplekken, dat zijn extra speelvoorziening dichter bij de woning van de kinderen. In de omgeving van de Hofmark wonen te weinig kinderen onder de 11 voor zo’n steunplek.”
Volgens Andriessen waren de weggehaalde speeltoestellen in het hofje van Lucas van Wilgen speeltoestellen die niet door de gemeente geplaatst waren. “Tot en met 2012 werden particuliere speeltoestellen in de openbare ruimte inderdaad door de gemeente weggehaald omdat de toestellen niet aan de veiligheidseisen voldoen. Vanaf 2014 wordt dit op plaatsen gedoogd.”
Groot onderhoud

De Bloemenbuurt wordt opgeknapt, en daarbij worden ook de speeltoestellen aan het Lathyruspad meegenomen (Almere DEZE WEEK 8 juli, ‘Bewoners in actie voor behoud speeltoestellen’). “Deze worden weggehaald vanwege de veiligheid. De speeltoestellen staan direct aan een straat wat onveilige situaties kan opleveren. Met de bewoners van de Bloemenbuurt gaan we in gesprek over mogelijke oplossingen.”

IN KADER
Speeltuinen in de buurt

Voor kinderen van 0 tot en met 11 jaar moet er binnen een straal van 200 meter veilig een speelvoorziening te bereiken zijn. Dat betekent zonder oversteek van dreven, busbanen, vaarwegen, hoofdfietspaden en dergelijke. Een fietspad wordt niet gezien als onveilige oversteekplaats. Voor kinderen onder de 11 jaar worden soms zogeheten steunplekken gehanteerd, dat zijn extra speelvoorziening dichter bij de woningen van de kinderen.
Artikel geplaatst op: 20 juli 2015 - 16:07

Gerelateerd

Delen