Wethouder Henk Mulder vertrekt

STAD CENTRUM - Henk Mulder (PvdA) vertrekt per 30 september als wethouder Ruimte, Wonen en Wijken bij de gemeente Almere. In een brief aan de gemeenteraad licht hij toe dat zijn wethouderschap op dit moment niet te combineren is met zijn privéleven.
Henk Mulder, vorig jaar, bij de aanleg van een industrieel hennepveld bij Nobelhorst. (Archieffoto: Fred Rotgans)

Mulder geeft in zijn ontslagbrief aan dat hij te maken heeft met een ‘ernstige ziekte in zijn directe gezinsomgeving en andere familiekwesties. Dat heeft mijn aandacht nodig op een wijze die niet te combineren is met de intensiteit van het wethouderschap in Almere.’
Mulder begint in oktober als directeur bij de Dienst Groningen. Deze dienst wordt opgericht naar aanleiding van de vele aardbevingen in die provincie en staat onder leiding van Nationaal Coördinator Hans Alders.
Henk Mulder werd 2,5 jaar geleden benoemd als wethouder nadat hij al vijf jaar directeur van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling was. Mulder volgde daarmee partijgenoot Adri Duijvestein op. Hij was als wethouder onder meer verantwoordelijk voor duurzame ruimtelijke ontwikkeling, Wonen en ook de komst van Floriade in 2022.
Lange tijd was er vanuit de raad kritiek dat Mulder in Friesland bleef wonen en niet naar Almere verhuisde. Daardoor maakte hij hoge reiskosten die hij mocht declareren. In mei van dit jaar betrok hij alsnog een woningen in de stad al bleef zijn gezin in Leeuwarden. Juist dat punt lijkt hem nu zwaar te vallen.
In de afgelopen twee jaar zegt de PvdA’er gemerkt te hebben dat hij ‘veel meer gedreven wordt door de inhoud van het vak, dan door politieke motieven. Veel liever bereid ik vanuit de inhoud voorstellen voor die dan een politiek oordeel krijgen, dan zelf hierbij de politieke eindverantwoordelijkheid te dragen’.
Mulder geeft in zijn brief aan dat zijn beslissing lastig is geweest. ‘Ik heb erg genoten van het contact met u (de raadsleden, red.) en de mensen in de stad, van het slapen bij Almeerders thuis tot het mogen uitreiken van sleutels aan nieuwe bewoners van IkbouwbetaalbaarinAlmere-woningen.’
Artikel geplaatst op: 28 augustus 2015 - 09:40

Gerelateerd

Delen