‘We moeten oog hebben voor toekomstige generaties’
Windesheim zet duurzaam bouwen écht centraal

ALMERE - Duurzaam bouwen is een bekend begrip. “Een container begrip,” noemt docent Bert Kunnen het zelfs. Hij kan het weten, voordat hij docent werd was hij zelf werkzaam als bouwkundige en ontwikkelaar.
Docent Bert Kunnen: “Almere loopt voorop met bouwen”. (Foto: Fred Rotgans)

“Bij ons gaat het erom dat wij de studenten bewust maken van het feit dat je moet weten welke producten wel en niet milieubelastend zijn. Maak zo weinig mogelijk gebruik van materialen waarvan de voorraad op gaat. Bij materiaalkunde leggen we echt uit wat de verschillen zijn tussen de materialen. Denk goed na wat je berekent en ontwerpt en zadel de toekomstige generaties niet op met problemen.”
Bouwkunde is een opleiding waarmee je veel kanten op kan. “Je kan er voor kiezen dat je vooral bezig bent met stapelen van stenen, of juist plannen en berekenen van constructies, of dat je je richt op het ontwerpproces, de regelgeving en andere vraagstukken. De eerste twee leerjaren zijn er voor de basisvaardigheden en die zijn voor iedereen gelijk. Daarna gaan studenten zich specialiseren. Er zijn ontzettend veel verdiepende minoren waar de student uit kan kiezen.”

In de lift

Kunnen: “De bouwsector is een dynamische bedrijfstak en zit weer in de lift. Recentelijk was nog in het nieuw dat er verdubbeling van het aantal bouwaanvragen is. Duidelijk is dat Nederland ingenieurs nodig heeft.”
De inwoner van Zwolle vindt het perfect om in Almere les te geven. “Almere loopt voorop met bouwen. Dat was in de jaren 80 al zo. Toen werd er al geëxperimenteerd. Denk maar aan prachtige en innovatieve projecten als De Realiteit, De Fantasie en De Buitenkans. We gaan daar regelmatig met studenten kijken. Dat is enorm leerzaam. Ook de Floriade is voor ons een uitdaging. Daarin staat duurzaamheid centraal onder de titel ‘Growing Green Cities’. Onze studenten zijn bezig met het project drijvend wonen. Een actueel onderwerp. Hoe kun je drijvende voorwerpen maken die tijdens de Floriade zelf bijvoorbeeld een hotelbestemming hebben en daarna omgevormd worden om een andere bestemming te krijgen.”
Andere projecten

“We zijn ook bezig met andere projecten,” zegt Kunnen tot besluit. “Wist je dat er in heel Nederland zeven miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg staat? De vraag aan de studenten is om na te denken over andere bestemmingen, zodat er weer een nieuwe match komt tussen vraag en aanbod. Ook dat heeft weer met duurzaamheid te maken.”
Meer informatie is te vinden op: www.windesheim.nl/studeren/opleidingen/techniek/bouwkunde
Artikel geplaatst op: 04 september 2015 - 13:18

Gerelateerd

Delen