Praten over zorg aan de Langste Eettafel

HAVEN CENTRUM – Avanti organiseerde vrijdag 2 oktober in samenwerking met Kwintes een lunch in de buitenlucht tijdens de ‘Tour Sociaal Domein’ van de gemeente. Wethouders en ambtenaren gingen daarbij aan een lange tafel op de Kruisstraat in gesprek met bewoners over persoonlijke ervaringen rondom de veranderingen in de zorg en de ontwikkelingen in Almere.
Avanti en Kwintes verzorgden vrijdag lekkere broodjes en zo’n 25 Almeerders schoven aan om tijdens een lunch met de wethouders Froukje de Jonge en René Peeters in gesprek te gaan. De twee wethouders komen tussen half september en half november op bezoek in alle stadsdelen. (Foto: Fred Rotgans)

De lunchtafel maakte deel uit van de Open Langste Eettafel van Nederland, waarbij door heel Nederland lunches georganiseerd werden tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Deze was dit jaar van 24 september tot en met 3 oktober. Annette Schautt van Avanti: “Avanti nodigde gesprekspartners uit voor de wethouders. Hiervoor hebben wij contact opgenomen met onze partners Kwintes en Humanitas en gezamenlijk een lunch aangeboden. Avanti heeft de inhoudelijke combinatie gemaakt met de Week tegen Eenzaamheid en deze lunchtafel aangemeld bij de Langste Eettafel.”
Vooral geluisterd

Het thema eenzaamheid werd gekoppeld aan de transitie in de zorg, ook op het gebied van eenzaamheid. Schautt: “De wethouders hebben vooral geluisterd en soms informatie verstrekt. Er kwamen de meest uiteenlopende dingen aan bod: kosten voor medische keuring voor invalidenparkeervergunning, wonen in een woongroep, cliënten-medezeggenschap in de zorg, werk voor mensen met een aandoening. En er werden schrijnende verhalen gedeeld van mensen die vertelden eenzaamheid als de hel te ervaren.”
Direct resultaat

Waarschijnlijk organiseert Avanti volgend jaar weer een lunchtafel. “Het is een mooie gelegenheid om echt met mensen in contact te komen. Ook het samenwerken met de diverse organisaties op deze manier is praktisch met veel direct resultaat”, aldus Annette Schautt.
Avanti heeft vorig jaar samen met Surinaamse ouderenorganisatie WijZijnErOok, Kwintes en MEE IJsseloevers een lunch georganiseerd in het kader van de Langste Eettafel.
In de Week tegen Eenzaamheid wordt aandacht gevraagd voor eenzaamheid en worden honderden activiteiten georganiseerd om eenzaamheid te voorkomen en verminderen. Thema van de Week tegen Eenzaamheid 2015 was ‘Kom erbij & verbind’.
Artikel geplaatst op: 05 oktober 2015 - 14:50

Gerelateerd

Delen