Hoe verschijnt een artikel in de krant?

GOOISEKANT - Veel Almeerse organisaties, bedrijven en instellingen sturen wel eens een persbericht naar de redactie in de hoop dat zo’n bericht ook in Almere DEZE WEEK verschijnt. Heeft u enig idee hoeveel berichten er gemiddeld per dag binnenkomen? We verklappen het gelijk: circa 70. Per week zijn dat er dus 490 en per jaar ruim 25.000 (!). Wat gebeurt er voordat zo’n Word-document ook daadwerkelijk in de krant verschijnt?
Een medewerker van Rodi brengt Almere DEZE WEEK van de pers naar de vrachtwagen. (Foto: Rodi)

De redactie ziet uw persbericht binnenkomen en weegt of het geschikt is voor de krant. Daarin moet een balans zijn tussen sport, wonen, kunst/uitgaan, politiek. Maar ook anderszins: elke week een bericht over de volksdansvereniging kan natuurlijk niet. Als het persbericht geschikt blijkt voor de krant, dan bewerkt een redacteur het in de redactiestijl van Almere DEZE WEEK en zet het digitaal klaar in het redactiesysteem. De redacteur geeft ook aan op welke pagina het bericht moet komen. Als het artikel klaar is dan kan de afdeling Vormgeving dat zien. Zij plaatsen alle artikelen op de pagina en zorgen dat alles mooi past. In een gemiddelde uitgave van Almere DEZE WEEK gaan zo’n 70 berichten mee. Niet alleen persberichten uiteraard, ook eigen journalistieke producties.
Op maandagmiddag 13.00 uur is de deadline en moet alle kopij helemaal klaar zijn. Aansluitend worden zowel de redactie- als de advertentiepagina's opgemaakt en naar de drukpers van Rodi Media in Diemen gestuurd. Dan volgt het drukproces.
Pers

Rodi Media beschikt over de hypermoderne drukpers KBA Cortina - met zes druktorens en vier vouwmachines. Zo is het mogelijk om een (commerciële) bijlage van de krant al tijdens het drukken in de krant te vouwen. Eventueel zelfs met nietjes erdoor. De drukpers levert een topkwaliteit die veel krantenpersen niet kunnen evenaren. Kijk maar eens goed naar een foto in deze krant. Je kunt nauwelijks pixels(rasterpunten) zien. Adverteerders zijn daar superblij mee want hun boodschap komt haarscherp over!
Het drukproces is bovendien zeer milieuvriendelijk. Almere DEZE WEEK wordt gedrukt op 100% gerecycled papier. Er wordt dus geen boom voor gekapt. Ten opzichte van andere drukkers gebruiken wij geen water. Er is dus geen milieubelasting met de afvoer van vervuild water. Waar oude drukpersen lange tijd moeten ‘indraaien’ kan bij Cortina praktisch onmiddellijk worden begonnen. Dat scheelt 1000 ton papier per jaar!


Transport

Als alle 85.579 exemplaren van Almere DEZE WEEK zijn gedrukt dan wordt de krant op dinsdagochtend in alle vroegte vanuit Diemen naar De Drukwerkverspreiders in Almere gebracht. Zij brengen de kranten zo snel mogelijk naar de bezorgers in de wijken. Die krijgen de kranten thuis afgeleverd en mogen die direct gaan bezorgen. Het kan dus voorkomen dat sommige Almeerders de krant al op dinsdag bezorgd krijgen in plaats van woensdag, de officiële dag van uitgifte.
Artikel geplaatst op: 30 oktober 2015 - 13:32

Gerelateerd

Delen