Bewoners Noorderplassen willen buurtcentrum

NOORDERPLASSEN – Bewoners van de Noorderplassen willen graag een buurtcentrum in hun wijk. Dat blijkt uit de enquêtes die wijkbewoners hebben afgenomen. “Buurtbewoners willen vooral meer activiteiten in de wijk”, aldus bewoner Andrea Rink. Met versterking uit de wijk presenteerden de dames het idee voor het buurtcentrum tijdens de Motiemarkt op 5 november. “Verschillende politieke partijen toonden interesse in ons initiatief."
Wijkbewoners Manon Pijpers en Andrea Rink willen ervoor zorgen dat er een buurtcentrum in de Noorderplassen komt. (Foto: Studio Rotgans/Brian Morgan)

Manon Pijpers en Andrea Rink namen de enquêtes af in samenwerking met wijkwerker Silvia Morren (De Schoor) en het team van wijkpastor Arjan Vaders (Noorderlicht Almere). “Van de ongeveer 1.600 huishoudens in de wijk, hebben we nu 102 enquêtes afgenomen. We gaan de deuren langs en willen zoveel mogelijk mensen graag persoonlijk spreken. Om iedereen te spreken zal helaas niet lukken.”
Het buurtcentrum moet er, volgens Rink, komen om meer betrokkenheid in de wijk te krijgen. “In de Noorderplassen wonen veel verschillende mensen. Arm en rijk, verschillend in cultuur, opleidingsniveau en gezinssamenstelling. Wijkbewoners vinden hun wijk mooi, maar saai. Ze spreken elkaar weinig en missen de onderlinge betrokkenheid. Zo is er bijvoorbeeld behoefte aan een jongerenontmoetingsplek en een praatgroep voor vrouwen.”
Omdat er in wijk niks te doen was voor kinderen startten een aantal wijkbewoners op de woensdagmiddag een kinderknutselclub. “Daar maken nu vijftig kinderen gebruik van en er komen er steeds meer bij. We hebben nu een ruimte die we tijdelijk kunnen gebruiken, maar een vaste ruimte is echt hard nodig!”
Tijdens de motiemarkt bleef het plan van de actieve wijkbewoners niet onopgemerkt. “We gaan binnenkort met een aantal politieke partijen om de tafel om te bespreken wat de mogelijkheden zijn om het buurtcentrum te realiseren. Helaas staan er in de Noorderplassen geen oude panden die leeg om als buurtcentrum in te richten. Er zal een nieuw buurtcentrum gebouwd moeten worden. Volgens bestemmingsplan is dat mogelijk. Maar bij de opzet van deze wijk had men niet gedacht dat er behoefte aan zou zijn."
Artikel geplaatst op: 13 november 2015 - 16:52

Gerelateerd

Delen