Energieverbeteringen woning makkelijker door gunstige leningen

ALMERE – De gemeente wil het voor bewoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven makkelijker maken om energieverbeteringen aan en in gebouwen te realiseren, met gunstige leningen. In het programma Energie Werkt! vanuit de gemeente Almere is aangekondigd dat er 5 miljoen euro aan leningen met een vaste lage rente tegen een looptijd van 10 tot 15 jaar beschikbaar komt voor de stad.
“Dit energiefonds is essentieel om Almere energieneutraal te kunnen maken”, aldus wethouder Tjeerd Herrema. “Het kan een versnelling leveren in het laten renderen van investeringen. Het fonds kan zorgen voor extra kapitaal dat wordt geïnvesteerd in de hernieuwbare energievoorziening en daarmee samenhangend de economie van Almere.”
Het Energiefonds Almere bestaat uit twee soorten leningen: een Duurzaamheidslening voor bewoners en een Stimuleringslening voor organisaties.
Met de Duurzaamheidslening kunnen woningeigenaren en huurders van bestaande woningen en particulier opdrachtgevers van nieuwbouwwoningen in Almere, onder voorwaarden, tussen de 2500 en 25.000 euro lenen om specifieke energie-verbetermaatregelen, te realiseren. Met de Stimuleringslening kunnen scholen, verenigingen (inclusief Verenigingen van Eigenaren) en bedrijven, onder voorwaarden, tussen de 5.000 en 100.000 lenen om specifieke energie-verbetermaatregelen te realiseren. Organisaties kunnen van de beschikbare 5 miljoen euro totaal 1,5 miljoen euro aan leningen aanvragen, om vergelijkbare maatregelen te nemen als bewoners. Ze kunnen van dezelfde lage rente gebruik maken als bewoners. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten gaat deze leningsfaciliteit beheren voor de gemeente Almere.
Voor bewoners wordt het door de lage rente makkelijker om op deze manier energiemaatregelen te nemen waarmee zijn op hun woonlasten kunnen besparen en bijdragen aan een beter milieu. Bewoners kunnen bijvoorbeeld dankzij het fonds 5000 euro lenen om een zonneboiler of extra isolatiemaatregelen te betalen.
De gemeenteraad moet nog beslissen over het voorstel.
Artikel geplaatst op: 22 januari 2016 - 16:21

Gerelateerd

Delen