Wethouder Tjeerd Herrema pareert kritiek op Floriade

Tjeerd Herrema (PvdA) is nog maar een paar maanden wethouder in Almere. Van hem wordt onder meer verwacht het Floriade-project verder vlot te trekken. De laatste maanden kwam van alle kanten kritiek op de Almeerse aanpak. Tijd voor een weerwoord.

Wethouder Tjeerd Herrema bij de Drijfveer die is gebouwd voor de Floriade. (Foto: Fred Rotgans)


Hans van Driem was penningmeester toen Zoetermeer in 1992 de Floriade organiseerde. In de krant Almere DEZE WEEK liet Van Driem weten dat Almere aan het ‘prutsen’ is en daardoor afstevent op een debacle: de gemeente komt 20 miljoen euro tekort, er is gekozen voor een ‘bizar’ dure locatie en de centrale tentoonstellingshal is nergens in de begroting terug te vinden.
“Van Driem spreekt vanuit zijn ervaring uit 1992. Dat is heel lang geleden. De Floriade was toen nog een bloembollenfestijn. Zoetermeer zette op het terrein tijdelijke gebouwen. Dat is inderdaad kapitaalvernietiging. Maar, wie was daar toen verantwoordelijk voor? Juist: penningmeester Hans van Driem. Al zijn aannames kloppen niet, want Almere gaat niet een Floriade in die oude stijl organiseren. We creëren een nieuwe, blijvende stadswijk waar andere partijen aan meebetalen. Dus bouwen we ook nog eens een heel goedkope wijk. Daar heeft Almere nog jarenlang voordeel aan. Alleen kan je dat niet verdisconteren in de tentoonstelling zelf. Maar het is er natuurlijk wél.”
Het thema ‘Growing Green Cities’ kan Almere volgens Herrema ook nog eens in de kopgroep van ecologische stedenbouw zetten. Almere als trendsetter. “Toen ik als wethouder begon zag ik juist de enorme kansen van dit project. Ik vond het overigens heel vreemd om te constateren dat er nauwelijks kennisoverdracht plaats heeft gevonden na Zoetermeer (1992), Haarlemmermeer (2002) en Venlo (2012). Je zou juist zeggen dat je kunt leren van de ervaringen van je voorgangers.”
Herrema bestrijdt ook de kritiek dat de Floriade op een dure locatie ligt. “Natuurlijk hadden we goedkoper uit geweest als we het terrein bij, pak weg, Oosterwold hadden gesitueerd. Maar Almere wilde juist een stadswijk creëren, bij het centrum. Omdat de Floriadewijk als ecologisch voorbeeld gaat dienen. In Oosterwold praat je toch alweer over platteland. Dat wilden we juist niet. Overigens had dat weer tot extra infrastructurele kosten geleid. Nu wordt de A6 toch al aangepakt. Daar maken we handig gebruik van. Ik ga Van Driem overigens uitnodigen voor een gesprek, net als de verontruste bewoners uit de Filmwijk. Ik wil tegenstanders niet bestrijden, ik ga liever met ze in gesprek.”


Wisselingen


Een ander veel gehoord kritiekpunt betreft de vele wisselingen van de wacht. Herrema volgde als wethouder zelf partijgenoot Henk Mulder op, Floriade-directeur Henk Meijer maakte plaats voor Esther van Garderen en de voorzitter van de ‘Vrienden van…’ stapte op omdat de ontwikkelingen in zijn ogen te traag verliepen. Dan was er nog de benoeming van Tjibbe Joustra als voorzitter van Raad van Commissarissen. Joustra kwam in 2003 in opspraak door een miljoenen verslindende verbouwing van het hoofdkantoor van het UWV, en met name de peperdure directievertrekken waar hij zelf gebruik van maakte. Terwijl er een forse reorganisatie gaande was. Een ongelukkige keuze, zo lijkt het. Herrema: “Daar ben ik het dus helemaal niet mee eens. Iedereen heeft een verleden. Dat geldt voor mij (Herrema maakte de keuze om af te treden in Amsterdam als wethouder in verband met de hoge kosten voor de Noord/Zuidlijn, red.), maar ook voor Joustra. Dat klopt. Maar Tjibbe Joustra is ook de man die geweldig veel respect kreeg voor de manier waarop hij als voorzitter van de Onderzoeksraad van de Veiligheid de affaire rond de MH17 heeft opgepakt. Bovendien heeft hij heel veel ervaring in de landbouwsector en goede connecties met beleidsmakers. Vooral het vernieuwende karakter dat Almere voor ogen staat met de Floriade sprak hem erg aan. De juiste man, dus.”

Mulder


Dat in Almere gefluisterd wordt dat Herrema’s voorganger Henk Mulder is opgestapt omdat hij zich vertilde aan het Floriade-dossier, bestrijdt Herrema hartgrondig. “Henk heeft goed werk geleverd en is om privé redenen opgestapt. Iedereen die hem een béétje kent, weet dat. Dat heeft helemaal niets met de Floriade te maken. Dat de voorzitter van de ‘Vrienden van…’ is opgestapt heeft te maken met de trage ontwikkelingen. Dat is vervelend. We lopen achter op schema en we werken er hard aan om dit jaar belangrijke stappen te zetten. Er staat al een paviljoen, de duikschool is aangekocht en de vergaderlocatie De Drijfveer gaat deze maand van start. Ook gaan we een start maken met de inrichting van het terrein, en dan met name de boulevard. Maar ondernemers konden daar tot nu toe weinig mee. De organisatie was vooral naar binnen gericht. Henk Meijer heeft die tijd gebruikt om een financieel kader neer te zetten. En die ‘Vrienden van…’ zijn natuurlijk ook wel erg vroeg gestart. Er werd daardoor een verwachting gecreëerd van ‘kom maar op met die Floriade’, maar er was nog helemaal niks. Zij zouden de financiering van de duikschool regelen. Dat gebeurde niet. Dus ontstond er teleurstelling.”
2016 moet daarom het jaar worden waarin de Floriade duidelijker zichtbaar wordt in de stad. “Daar is Esther van Garderen de juiste persoon voor. Een nieuwe fase. En dan gaan ook de ondernemers daar uiteindelijk een rol in krijgen. “We hebben al ‘Floriade Werkt!’, al is dat vooral gericht op de top van het bedrijfsleven. De ‘Vrienden van…’ moet het nu voor de lokale ondernemers oppakken. We zullen nadrukkelijker met ze in gesprek gaan. Dat betekent niet dat de Floriade gezien moet worden als een project waar vooral veel te hálen valt voor ondernemers. Er is nu nog namelijk niks te hálen. Dit is de fase waarin vooral gebrácht moet worden. Ideeën en voorstellen. Maar ook de bewustwording: ben ik als ondernemer duurzaam genoeg bezig? Hoe kan ik zo snel mogelijk energieneutraal worden? Daar wil de gemeente graag bij helpen.”


Haddock, Waterhout en Atlantis


Dat dit jaar gestart wordt met de inrichting van het Floriadeterrein betekent ook dat er een oplossing moet komen voor de bedrijven die daar gevestigd zijn. Herrema: “Met het wok restaurant Atlantis zijn we in gesprek over een verplaatsing naar Poort. Het wordt lastig om de camping Waterhout in te passen in de Floriade. Ik vind dat ze recht hebben op een goed alternatief, en die is ze ook aangeboden. Maar ze hebben daarbij wel erg veel noten op hun zang. Dan lees ik in de krant dat ik ze ‘de nek wil omdraaien’. Dat is niet het geval. Er moet een oplossing komen. Daar moet je aan twee kanten aan willen meewerken. Ondertussen gaan wij door met de procedure om de grond te verwerven. Watersport Haddock past wat de gemeente betreft wel in de plannen van de Floriade, maar moet dan wel willen ‘vergroenen’, en worden aangevuld met bijvoorbeeld woonschepen. Gedurende de zes maanden van de tentoonstelling zal de jachthaven even moeten verhuizen. Na die tijd kunnen de boten wel weer terugkeren. We zijn daarover in gesprek. Ik verwacht daar ook snel duidelijkheid over.”


2018


Dan kijkt Herrema vast vooruit naar het jaar 2018. “Na 2016 wordt dat jaar het tweede belangrijke ijkpunt. De ontwikkelingen gaan snel. In 2018 moeten we het lef hebben om opnieuw te gaan nadenken over de festivalsetting: is de insteek die wij ooit gekozen hebben dan nog up-to-date? 2018 is ook het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen en misschien leven er dan ook weer andere wensen en inzichten op. Die ruimte moet je elkaar geven. Op dat moment is 2022 ook heel dichtbij gekomen.”
Of Tjeerd Herrema bij de feestelijke opening van de Floriade in 2022 nog steeds de verantwoordelijke wethouder is, is niet te voorspellen. “Dat hangt af of Almere nog tevreden is met mijn inzet en of de kiezers de PvdA in 2018 voldoende steunen. Mijn persoonlijke mening is dat een wethouder met Ruimte & Wonen in zijn portefeuille eigenlijk twee termijnen in functie moet zijn. Zeker in een stad als Almere waar op dat gebied gewoon ontzettend veel gebeurt. Adri Duijvestein heeft hier lange tijd als wethouder gezeten, Henk Mulder - door omstandigheden - veel korter. Aan mij zal het niet liggen. Ik heb het enorm naar mijn zin en zie veel uitdagingen. De Floriade is natuurlijk een prachtige manier om mijn bijdrage aan de stad te leveren.”

Artikel geplaatst op: 25 februari 2016 - 11:13

Gerelateerd

Delen