Regenboogbuurt gaat terug naar oorsprong

REGENBOOGBUURT – De gemeenteraad heeft donderdag besloten om de oorspronkelijke kleuren van de huizen in de Regenboogbuurt in stand te houden.
De Regenboogbuurt moet zijn unieke karakter terugkrijgen (Archieffoto: Fred Rotgans)

Bij de realisatie van de Regenboogbuurt was het uitgangspunt dat het kleurgebruik van de wijk een meerwaarde vormde. Het gaf de wijk haar eigen, unieke karakter. In het huur-of koopcontract werd ook opgenomen dat de kleurenstellingen gerespecteerd dienden te worden. Maar met de versoepeling van het welstandsbeleid werd die contractuele eis discutabel. Bovendien waren de kleuren soms wel erg enthousiast doorgevoerd. Bepaalde voordeuren hadden bijvoorbeeld vijf verschillende kleuren. Dat bracht hoge kosten met zich mee. Veel bewoners overschilderden daarom deze deur in één kleur. Ook muren, hekwerken en dergelijke werden naar eigen inzicht van de bewoners overgeschilderd.
Vorig jaar nam een groep bewoners met het Comité Behoud de Regenboogbuurt het initiatief om weer tot een nieuwe, beter hanteerbare uniformiteit te komen. De groep vond het jammer dat de oorspronkelijke opzet verdween. De opzet van de wijk is uniek in Europa. Er zijn wel straten in een bepaalde kleurstelling, maar niet een complete wijk. De bewoners hebben een kleurendatabank aangemaakt en er wordt gewerkt aan een website waarop bewoners kunnen zien welke kleuren gebruikt moeten worden.
Nu blijkt dat de politiek ook graag het oorspronkelijke karakter wil behouden. Daarom is afgelopen donderdag besloten dat de bewoners zich moeten houden aan het welstandsbeleid.
Artikel geplaatst op: 26 februari 2016 - 11:48

Gerelateerd

Delen

Er zijn nog geen reacties

Plaats je reactie: