Woonatelier Polderblik toegankelijk voor publiek

DE REALITEIT – Aan De Realiteit nummer 7 staat het atelier van wijlen Teun Koolhaas, hoofd-stedenbouwkundige van Almere. De onlangs opgerichte stichting Polderblik zet het gedachtegoed van Koolhaas voort in zijn atelier, dat voor publiek toegankelijk is.
Het woonatelier ‘Polderblik’, gemaakt van aluminium en glas, is dertig jaar geleden ontworpen door Teun Koolhaas. (Foto: H.J. Durr-architect)

De naar het atelier vernoemde stichting wil via kennis- en ideeënuitwisseling inspireren tot een dialoog over de bestaande en nog te ontwikkelen stadsplanologie, architectuur en landschap van Almere.
De stichting heeft het archief geopend en biedt een podium voor lezingen en verhuurt haar ruimte als atelier om er in de luwte te werken of als plaats voor workshops, vergaderruimte of verblijf voor bijvoorbeeld een ‘artist in residence’.
Maarten van Luttervelt, secretaris van stichting Polderblik: “We zijn de afgelopen maanden al succesvol gestart. Er vonden maandelijks lezingen plaats over onder andere de Marker Wadden, de Regenboogbuurt en zelfbouwproject Oosterwold en Parken van Almere. Allemaal unieke projecten die de mogelijkheden van wonen en leven in de Flevopolder benadrukken.”
De stichting wordt ondersteund door een werkgroep met ontwerpers, zowel jonge mensen als tijdgenoten van Teun, ontwerpers van het eerste uur. Hierdoor kan de stichting gevraagd worden voor advies rond de verdere ontwikkeling van Almere en haar omgeving. Tevens is het huis aangemeld om met een aantal andere objecten als eerste op de jonge monumentenlijst van Almere te worden geplaatst.
www.polderblik.nl
Teun Koolhaas

Teun Koolhaas (1940-2007) was van 1972 tot 1985 een van de ontwerpers bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, waar hij werkte aan het masterplan voor Almere. Polderblik heeft door zijn hoge ligging een inspirerend vrij uitzicht en laat de polder van haar meest poëtische kant zien met uitgestrekt groen, water en luchten. Kort nadat Almere een gemeente werd, richtte hij er zijn eigen ontwerpbureau TKA op, waar hij werkte aan een keur van belangwekkende plannen in binnen- en buitenland.
Artikel geplaatst op: 28 juni 2017 - 16:15

Gerelateerd

Delen