Verlies zonlicht voor veertien woningen door Oranjehuis

EUROPAKWARTIER – Bij veertien woningen aan de Roald Amundsenstraat is er sprake van een meetbaar effect op het rendement van de zonnepanelen sinds de komst van het Oranjehuis. Dit blijkt uit een TNO-onderzoek. De gemeente liet het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van zorgen van bewoners.
Het Oranje Huis. (Foto: Fred Rotgans)

Het effect op de woning die het dichtst bij het Oranjehuis staat blijkt het grootst: 98 kWh per jaar, wat een verlies betekent van ongeveer 24 euro per jaar. Bij de overige woningen heeft TNO een kleiner effect gemeten: tussen de 9,50 en 0,24 euro per jaar. In overleg met de betrokken bewoners compenseert de gemeente dit verlies bij voorkeur in de vorm van een pakket aan duurzame maatregelen. Zodat het effect niet alleen financieel maar ook in termen van CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Verder heeft de gemeente aangeboden om in overleg met de bewoners en een landschapsarchitect te kijken naar mogelijkheden voor meer groenaanplant in de openbare ruimte.
Klankbordgroep

Omwonenden voelden zich overvallen door de komst van het Oranjehuis in Europakwartier-West en zowel de functie als de hoogte van het pand waren aanleiding tot zorg. Inmiddels heeft de Blijfgroep een klankbordgroep ingesteld om eventuele overlast in de omgeving te voorkomen of snel aan te pakken. Donderdag, tijdens de burendag konden omwonenden alvast kennismaken met het Oranje Huis, de medewerkers en de ondersteuning en hulpverlening die het Oranje Huis biedt. Belangstellenden werden in kleine groepjes rondgeleid door het huis en werden geïnformeerd over de opvang, het ambulante werk, kinderwerk en de Oranjehuis-methodiek. De cliënten verhuizen in de loop van juli naar het pand.
Een Oranje Huis is een blijf-van-m’n-lijf-huis nieuwe stijl. Het is een opvangplek voor vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Nieuw is dat het probleem van huiselijk geweld niet langer wordt verstopt op een geheime locatie. Een Oranje Huis is zichtbaar en herkenbaar.
Artikel geplaatst op: 03 juli 2017 - 13:03

Gerelateerd

Delen