Almeers cultureel erfgoed bekijken tijdens Open Monumentendag

ALMERE – Almeerders konden het afgelopen weekend kennismaken met het cultureel erfgoed van de stad tijdens Open Monumentendag. Zo konden bezoekers de woonschepen aan het Escherpad bewonderen of een kijkje nemen bij de Landbouwschuur van de stichting Behoud van Oude Technieken (BOT).
De woonschepen aan het Escherpad waren te bewonderen tijdens Open Monumentendag. (Foto: Fred Rotgans)

Hoewel Almere nog geen officiële monumenten heeft, staat het wel vol met bijzondere gebouwen en zijn veel stedenbouwkundige experimenten in Almere gerealiseerd. Tijdens Open Monumentendag waren vijftien bijzondere locaties gratis te bezoeken en was er veel te doen voor jong en oud. Het landelijke thema dit jaar was ‘Boeren, burgers en buitenlui’, geheel passend bij Almere.
Bezoekers konden bijvoorbeeld een kijkje nemen bij Landbouwschuur BOT. Deze voormalige materiaalschuur van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) stamt uit de pionierstijd en is gebouwd rond 1971. Momenteel is het BOT gevestigd in het gebouw. Deze stichting zet zich in voor het behoud van oude technieken en landbouwmachines. Tijdens Open Monumentendag Almere zette zij oude landbouwmachines in werking.
Ook waren de woonschepen aan het Escherpad te bewonderen. Hier zijn maar liefst twintig ligplaatsen voor bewoonde schepen. Er liggen verschillende soorten schepen: tjalken, aken, klippers en voormalige beurtboten. Het oudste schip is meer dan honderd jaar oud. Tijdens het evenement waren zes schepen te bezoeken.
Artikel geplaatst op: 12 september 2017 - 13:55

Gerelateerd

Delen