'Bewoners geven zelf gelegenheid tot inbraak'

TUSSEN DE VAARTEN – Het aantal woninginbraken in de wijk Tussen de Vaarten steeg in de maanden juni, juli en augustus, de zomerperiode, maar liefst 33 procent. Dat liet wijkagent Jeffrey Halsema weten op de Facebookpagina van de wijk. “Ik hoop bewoners wakker te schudden”, aldus Halsema. “Bijna alle inbraken zijn namelijk ‘gelegenheidsinbraken’.”
Het werktuig dat moment veel door inbrekers gebruikt wordt. (Foto: aangeleverd)

De wijkagent heeft geen idee waarom het aantal inbraken in deze week zo gestegen is. “Vorig jaar waren er 24 inbraken in die periode. Dit jaar waren het 31 inbraken. Vooral augustus viel, met 17 inbraken, het meest tegen. Vorig jaar waren dat er 9. Het ging zo goed. De cijfers waren juist gekelderd.”
Bijna alle inbraken zijn, volgens Halsema, gelegenheidsinbraken. “Inbrekers scannen overdag de wijk. Zo zien ze bijvoorbeeld dat je je caravan voor de deur inpakt. Ze steken soms een tandenstoker in het slot of een opgevouwen papiertje in de deursponning. Als het er later nog is, weten ze dat er niemand is. Het is dus erg belangrijk om te zorgen dat je huis geen achtergelaten indruk maakt als je er niet bent. Zorg ervoor dat buren of vrienden regelmatig langs je huis gaan en zorg ervoor dat iets in huis anders is.”
Het zogenaamde ‘kerntrekken’ komt, volgens Halsema, nog vaak voor. Bij deze inbraakmethode schroeft een inbreker een schroef in de cilinder en trekt deze met schroef en al uit het slot. “Een anti-kerntrekslot vertraagt dit. Er zit dan een soort plaatje voor je cilinder dat het kerntrekken vertraagd. De inbreker slaat het huis dan over. In Tussen de Vaarten zijn de meeste cilinders nog ouderwets. Als iedereen ervoor zorgt dat de inbrekers naar de buren gaan, dan jagen we ze samen de wijk uit.”
'Waterbedeffect'

Waarom er nu juist veel wordt ingebroken in Tussen de Vaarten weet Halsema niet. “Toen ik wijkagent was in Filmwijk was 30 procent van alle inbraken in Almere in die wijk. Dat waren 17 inbraken per maand. We hebben dit toen in de wijk aangepakt. Daarmee jaag je de inbrekers weg, maar dan gaan ze naar een andere wijk. Dat noemen we bij de politie het ‘waterbedeffect’. Als je ergens op drukt, komt het water aan een andere kant weer omhoog. Nu is het in Tussen de Vaarten, maar dat kan volgende maand weer een andere wijk zijn.”
Artikel geplaatst op: 12 september 2017 - 13:00

Gerelateerd

Delen