Eerste ZEN-huizen opgeleverd die alle energie zelf opwekken

NOBELHORST – Vandaag krijgen de eerste twaalf huurders van ZEN, Zeer Energiezuinige Nieuwbouw-huizen in Nobelhorst de sleutel van hun zeer energiezuinige sociale huurwoning. Een bijzonder moment omdat dit ‘de woningen voor de toekomst’ zijn, aldus eigenaar woningcorporatie Ymere. Deze huizen wekken energie op voor het gebruik van de bewoners.

In mei dit jaar zijn er 280 zonnepanelen op het dak van het stadhuis in gebruik genomen. De gemeente zet in op zonne-energie op gemeentelijke daken. (Archieffoto: Fred Rotgans)

Bij het ontwerp en de bouw van de ZEN-huizen heeft Ymere gekeken hoe er zo veel mogelijk energie kan worden bespaard en teruggewonnen. De huizen hebben zonnepanelen, de warmte van het douchewater wordt hergebruikt en alle isolatie sluit naadloos op elkaar aan, waardoor er nergens kieren zijn. Daarnaast zijn er twee zonnecollectoren om water mee te verwarmen. Een ZEN-huis is dus niet alleen heel zuinig, maar ook uiterst comfortabel. Tocht of temperatuurschommelingen komen nauwelijks voor. Wonen in een ZEN-woning is goed voor het milieu en fijn voor de portemonnee, omdat er flink op de energiekosten bespaard kan worden. Afhankelijk van verbruik en gezinsgrootte kunnen bewoners wel 120 euro per maand besparen aan energiekosten.

 

Energieneutrale stad

Met de realisatie van deze ZEN-huizen komt de filosofie van het Almeerse dorp Nobelhorst tot uiting: duurzaam denken en doen. Een kerngedachte die aansluit bij het streven van Almere om in 2022 een energieneutrale stad te zijn. Daarbij wil Almere dat er meer betaalbare huurwoningen komen. Ook hierin vinden de gemeente en de woningcorporatie elkaar bij de realisatie van deze energiezuinige sociale huurwoningen.

Artikel geplaatst op: 13 september 2017 - 15:14

Gerelateerd

Delen