Oranje Huis geopend in Poort

POORT – Het Oranje Huis Flevoland en Gooi en Vechtstreek in Poort is afgelopen donderdag officieel geopend. In het gebouw worden slachtoffers van huiselijk geweld uit beide regio’s opgevangen en begeleid

Grote belangstelling voor de opening van het Oranje Huis in Poort. (Foto: Almere DEZE WEEK)

.
Wethouder Froukje de Jonge (CDA) verrichte onder meer de opening. “Ik heb – ik denk als enige wethouder in Nederland - huiselijk geweld en kindermishandeling in mijn portefeuille. Vroeger werkte ik in het ziekenhuis. Daar zag ik de afschuwelijkste gevallen binnen komen van slachtoffers van huiselijk geweld. Daar was dat het topje van de ijsberg. Ik vroeg me toen al af, als het thuis niet veilig is, waar is het dan wel veilig?”
De Jonge stelde het zich als taak als wethouder om iets te doen aan huiselijk geweld en kindermishandeling. “Samen met tal van partijen hebben we dit Oranje Huis kunnen realiseren. Het is als een warme deken voor vrouwen en kinderen die een veilig heenkomen zoeken. Maar het Oranje Huis is meer voor hen, het wil ook gaan werken aan een toekomstperspectief. Vrouwen en kinderen moeten hier kunnen bouwen aan een veilig en onafhankelijk leven.”

Alles onder 1 dak


In het Oranje Huis is alle hulpverlening onder 1 dak beschikbaar. Er zijn twee noodbedden, tien crisisopvangplaatsen en vijftien plaatsen voor begeleid wonen. Iedere bewoner heeft een eigen appartement en daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimtes. Naast opvang biedt de Blijf Groep ambulante begeleiding aan vrouwen en gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld

Landelijk


Ook is er een landelijke functie. Slachtoffers van huiselijk geweld die door een onveilige situatie niet in de eigen gemeente kunnen verblijven, kunnen hulp en opvang in het Oranje Huis in Almere krijgen.

Artikel geplaatst op: 13 oktober 2017 - 10:13

Gerelateerd

Delen