Eerste energiebox uitgereikt in Filmwijk

FILMWIJK – Nadat in september de eerste energieboxen zijn uitgedeeld aan bewoners van De Wierden, zijn nu bewoners van Filmwijk aan de beurt. Filmwijkers die wonen in een huurwoning van Ymere waar de woningcorporatie onlangs de daken extra heeft geïsoleerd, krijgen uit handen van speciaal opgeleide energiecoaches een doos met artikelen waarmee ze in huis energie kunnen besparen.

Bianca Foppen krijgt uit handen van energiecoach Reiner Swaen een doos met energiebesparende producten. “Ik heb ook mijn buurvrouw enthousiast gemaakt voor een bezoek van een energiecoach. Zij wil ook meer energie gaan besparen.” (Foto: aangeleverd)

Energiecoach Reiner Swaen overhandigde maandag 16 oktober de eerste box aan Bianca Foppen uit de John Fordstraat. Ze ging meteen met de artikelen aan de slag. “De waterbespaarder heb ik meteen in de keukenkraan gedraaid en ook heb ik het speciale stopcontact in gebruik genomen. Daarmee schakel je alle stekkers met één knop uit. Heel handig voor bijvoorbeeld de decoder van de tv, die kennelijk de meeste energie gebruikt ook al staat hij uit.”

De energiecoaches geven aan bewoners die dat willen uitleg over energiebesparing. “Voordat ik deze box kreeg was ik niet bezig met energie besparen”, zegt Foppen. “Nu ga ik er wel mee aan de slag, want minder geld uitgeven is fijn. Over een jaar kijken we weer en dan is het de bedoeling dat ik 5 procent gespaard heb op mijn energieverbruik. Daar is dit ook een goed moment voor want binnenkort ga ik van een vier- naar een driepersoonshuishouden. Die verandering kan ik meteen meenemen in de berekening.”

 

Energie besparen

Waterbespaarders, een digitale tijdschakelklok, LED-lampen, een douchetimer, een spaardouchekop en een waterstop voor in het toilet. De box, ter waarde van 50 euro, wordt in dit pilotproject aan huurders van Ymere aangeboden in een aantal complexen waar Ymere ook fysieke maatregelen heeft getroffen om de duurzaamheid te vergroten. Zo heeft Ymere bij haar woningen in De Wierden dubbel glas geplaatst en kozijnen vervangen. Bij huurwoningen in Filmwijk is er dakisolatie geplaatst. Ymere, de gemeente Almere en het bewonersplatform AlmeerMinder hebben dit aangegrepen om te starten met het project ‘Energiecoach’. Na het advies van een energiecoach kunnen bewoners nóg meer energie besparen.

 

Lange termijn

De nu 21 opgeleide energiecoaches van het energieplatform AlmeerMinder lichten hoogstpersoonlijk de inhoud van de energiebox toe, zodat bewoners de inhoud direct kunnen gaan gebruiken. “We bespreken dan de doelstellingen, nemen de meterstanden op en bellen na twee maanden terug over de voortgang”, zegt Reiner Swaen. “Het gaat natuurlijk om energiebesparing op de lange termijn maar dit moet voor de bewoners een prikkel en een uitdaging zijn om te gaan nadenken aan energiebesparing. Zowel om geld over te houden als met het milieu bezig te zijn.”

Huurders die een brief thuis krijgen met het aanbod van een energie-advies, kunnen online direct een afspraak inplannen. Na de evaluatie van deze pilot, wordt gekeken of dit initiatief breder uitgerold kan worden in Almere.

 

Energieneutraal

De gemeente Almere streeft er naar om de stad in 2022 energieneutraal te hebben. Diverse initiatieven moeten daartoe bijdragen, waaronder de realisatie van zonnevelden en windmolenparken.

Artikel geplaatst op: 18 oktober 2017 - 18:48

Gerelateerd

Delen