(VIDEO) ‘Het klinkt hier soms net als in de Oostenrijkse alpen’

WATERWIJK – Blij mekkerend komen ‘de Schapen van Waterwijk’ op schaapsherder Casper Moseman afgerend als hij ze roept. Vorig jaar zomer is hij begonnen met het houden van zo’n twintig schapen en geiten op een grasveldje achter bedrijventerrein Gietersplaats. De kudde is inmiddels uitgegroeid tot 120 schapen en geiten en twee stieren. “Het is een uit de hand gelopen hobby.”

Casper Moseman beheert de kudde van 120 schapen en geiten van Waterwijk. (Foto: Erik Frings)


Elke dag is Casper Moseman te vinden bij zijn kudde. Even kijken of het nog goed gaat met de dieren, of de hekken er nog staan en of ze niet een stukje verplaatst moeten worden. Want het gaat snel: de kudde eet in twee dagen tijd een flink veld leeg en moet daarna verplaatst worden naar een ander grasrijk stukje grond. “Sinds deze zomer mag ik met de dieren ook richting de Noorderplassen, langs de Trekvogelweg naar het Schateiland”, zegt Moseman die in totaal ruim een hectare grond tot zijn beschikking heeft. De meeste dieren staan nu op het veldje langs de Hoge Vaart, bij het Von Draispad. Twee springerige Hollandse landgeiten staan samen met nog wat schapen op het grasveldje langs de Hogering. Het hek is daar wat hoger, dus zouden ze daar niet kunnen ontsnappen. Toch staat één van de twee heftig te mekkeren naar de ander, die over een ander hek is gesprongen. Moseman: “Dat doen ze de hele tijd. Het gras is altijd groener aan de andere kant.”
De terreinen worden afgebakend met schrikdraad. De stroom hiervoor wordt gegenereerd met een schrikdraadapparaat. Vorige maand is in anderhalve week tijd vier keer zo’n apparaat van Moseman gestolen. “Ik moest steeds wel een nieuwe kopen, want als er geen stroom op staat lopen ze er zo overheen.”

Flesje geven


Eind mei dit jaar zijn de laatste lammetjes geboren. Daarna werden de geitenlammeren geboren. Een evenement waar de hele buurt voor uitloopt. Moseman: “In de zomer stonden er soms wel vijftien mensen aan het hek, allemaal wachtten ze tot ze de pasgeboren geitjes een fles mochten geven. Er werd er toen zelfs nog één geboren waar buurtbewoners bij waren. Ze vinden het heel leuk dat ik hier sta.” Waterwijker Joep Ladru, die net langsloopt om zijn hond uit te laten, beaamt dat: “Ik heb schapen voor de deur. Wie kan dat nou zeggen? Ik vind het een heerlijk geluid. Sinds een weekje heeft een aantal geiten ook bellen om de nek. Door dat geklingel is het hier soms net als in de Oostenrijkse alpen.”

Distels en braamstruiken


De schapen van Waterwijk staan los van de Schaapskudde Almere, van Stad en Natuur. Die gaan in de winter naar Friesland en komen in het voorjaar terug om te dienen als natuurlijke grasmaaier. “Dat is een kudde van wel driehonderd schapen. Als het gaat om het schoonhouden van grasvelden dan vreet mijn kudde meer weg omdat ik meerdere soorten heb. De Herdwickschapen en de geiten bijvoorbeeld eten ook braamstruiken, distels en brandnetels. Schoonebeeker schapen zijn wat kieskeuriger.” Misschien kan hij op termijn ook in opdracht van de gemeente de grasvelden ‘maaien’ met zijn kudde. “Volgend jaar wil ik beginnen met het melken van de geiten om kaas mee te maken. Ook wil ik wat fruitbomen planten."

 

 

Artikel geplaatst op: 24 oktober 2017 - 12:30

Gerelateerd

Delen