Geen dwangsom voor tuinhuisje op steiger

DEN HAAG/ALMERE – De gemeente Almere heeft een dwangsom voor een tuinhuis op een steiger in de wijk Noorderplassen-Oost laten verjaren, zo blijkt uit een definitieve uitspraak van de Raad van State.
Dat betekent dat Almeerder Roland Branderhorst definitief van de dwangsom af is. Alleen de vraag of hij al dan niet een tuinhuisje op de steiger mag hebben, beantwoordt de Raad niet in de uitspraak. ’s Lands hoogste bestuursrechtscollege gaat in de uitspraak niet inhoudelijk in op het conflict tussen Branderhorst en de gemeente. Immers, de dwangsom is verjaard en dat is voor de Raad voldoende om Branderhorst niet-ontvankelijk te verklaren.
Almere legde in december 2014 een dwangsom van 1.000 euro op en had die uiterlijk eind 2015 moeten innen. Dat is niet gebeurd. De vraag is nu wat de gemeente gaat doen. Die kan een nieuwe dwangsom opleggen of het er bij laten zitten. Branderhorst had op principiële uitspraak gehoopt. Hij vindt dat de gemeente alleen hem met een dwangsom heeft aangepakt en niet anderen in de buurt, die ook tuinhuisjes en andere bouwsels op de steiger hebben staan. De gemeente wilde anderen alleen dwangsom opleggen als Branderhorst de namen en adressen zou doorgeven. Branderhorst wilde niet klikken. Hij meent dat de gemeente op eigen houtje ook had kunnen optreden en daarvoor geen klikkende burger nodig heeft.
Door persbureau Cerberus
Artikel geplaatst op: 01 november 2017 - 12:37

Gerelateerd

Delen