Expositie van innovatieve plannen voor Haven in stadhuis

ALMERE – Twee locaties in Almere Haven hebben op de Dutch Design Week in Eindhoven de prijsvraag Who Cares gewonnen. Het gaat om een herbestemming van De Overloop en een nieuw Hofje in de binnenring. De jury onder leiding van Rijksbouwmeester Floris Alkemade maakte de winnaar bekend.
Voor zorgcentrum De Overloop aan de Boogstraat 1 is een herontwikkelingsplan bedacht. (Foto: aangeleverd)

‘Expeditie Haven/Kunst van het samenleven’ heeft een eigentijds procesplan ingediend, waarbij wensen van bewoners worden gecombineerd met professionele inzichten. Het plan voor de eerste ‘samenredzame wijk’ van Nederland kent vijf pijlers: een programma om zorgbestendigheid te vergroten, ruimtelijke visie, een proces dat leidt tot een integraal aansprekende visie voor Haven, oprichting van een buurtcoöperatie voor lokaal ondernemerschap en een herontwikkeling van zorgcentrum De Overloop.
Het team bestaat uit een brede coalitie van de VRBLDNG, ZEEP architecten, Woonzorg Nederland, Zorggroep Almere, De Schoor, Haver Droeze, W|E, Cinnovate, en K4B.
Hofjes in de huidige tijd

‘BloemkoolBurenbond en Hedendaagse Hofjes’ heeft op basis van een analyse de woonvorm ‘hofje’ vertaald naar de huidige tijd en een kwetsbare doelgroep. Het plan voorziet in het oprichten van een zogeheten Burenbond in Haven, bestaande uit mensen die ondersteuning nodig hebben die bij elkaar willen wonen en die samen een wooncoöperatie willen oprichten.
Dit team bestaat uit bureau SLA, Bart Lammers, Kirsten Hannema, Renet Korthals Altes en Ruud van der Kind.
Wethouder Tjeerd Herrema: “We waren op zoek naar partijen met lef die dat ook konden uitvoeren. Dit uiteraard samen met de Havenaren zodat hun wijk ook als ze ouder worden een thuis voor ze is. We hebben nu twee mooie concrete plannen binnen, De Overloop en een hedendaags hofje. We kunnen aan slag!”
Maandag 13 november om 16.00 uur opent wethouder Tjeerd Herrema een tentoonstelling van de plannen in het stadhuis aan het Stadhuisplein. De tentoonstelling is daar een week te bekijken.
Artikel geplaatst op: 06 november 2017 - 10:14

Gerelateerd

Delen