Muzikale villa op maat voor trompettist

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
NOORDERPLASSEN-WEST – Met het golvende dak, dat de vorm weergeeft van de beker van een trompet, en ramen aan de voorgevel die geplaatst zijn als noten in een notenbalk straalt ‘Villa voor een Trompettist’ muzikaliteit uit. De markante villa in Noorderplassen-West is speciaal ontworpen voor Jean-Pierre Biemond, die in zijn vrije tijd trompet speelt. Het huis werd vorig jaar door het publiek verkozen tot ‘Icoon van Almere’.

Villa van een Trompettist. (Foto: Monavid)


Toen Jean-Pierre Biemond zag dat er kavels in Noorderplassen-West werden aangeboden was zijn interesse gewerkt. “Ik woon sinds 1997 in Danswijk en merkte dat het drukker werd bij de Veluwedreef“, aldus Biemond. “Ik werk als apotheker in de stad en startte een apotheek in verpleeghuis De Archipel. Ik stond op een punt in mijn leven dat ik besloot dat ik in deze stad wilde blijven wonen en werken. In die tijd had toenmalige wethouder Adri Duivesteijn net de Almere Principles geformuleerd (zeven uitgangspunten voor duurzame stedelijke ontwikkeling, red.). Het was de uitdaging om het eerste huis te bouwen dat daar aan zou voldoen. Bovendien sprak het mij erg aan om te wonen in een huis aan de haven en dicht bij een natuurgebied.”

‘Niet sexy’


Biemond schakelde Gert-Jan de Jong van Arc2 Architecten in voor het maken van een ontwerp voor het huis. “Hij vroeg mij wat mij droom was als ik dacht aan het wonen op deze mooie plek. Ik speel trompet, ben een Bourgondiër en hou van karate. Deze aspecten bracht hij terug in het ontwerp. Zo kan de brede trap vanuit de woonkeuken ook als tribune fungeren als ik trompet speel. De akoestiek in het huis is, dankzij het hoge dak, prachtig. De architect noemde het ‘Villa voor Trompettist’, want ‘Villa voor Apotheker’ is niet sexy”, zegt Biemond lachend.
Alle ruimtes in het huis staan in verbinding met de grote woonkeuken. “Als je hier zit voel en beleef je de ruimte van het hoge dak.” Het uitzicht bepaalde hoe de ruimtes zijn neergezet. Daarom kozen we ervoor de woonkamer op de eerste verdieping te maken omdat je dan zo mooi over de straat heen, op de haven uitkijkt. Op de tweede verdieping heb je uitzicht op de Lepelaarsplassen.”
Biemond leerde zijn vrouw Annemieke kennen tijdens de bouw van het huis. “Het ontwerp vond ze in eerste instantie niet zo mooi. Het hoogste punt van de bouw van huis was echter al bereikt. Alles lag al vast. Toen we hier gingen samenwonen, hebben we afgesproken dat we allebei vijf items uit ons oude interieur mochten kiezen die we wilden behouden. Daarop hebben we onze nieuwe inrichting gebaseerd. In de keuken bijvoorbeeld, zou bij het kookeiland ruimte komen voor barkrukken. Van deze ruimte hebben we nu een kast gemaakt voor de kookboeken van Annemieke.”
Het stel is inmiddels getrouwd en woont met veel plezier in het opvallende huis. “Hier genieten we van de natuur. We wandelen zo de dijk op, via de Lepelaarsplassen naar de Noorderplassen voor een wandeling van 4,5 uur.”
Dat het huis vorig jaar werd verkozen tot Icoon van Almere, als erfgoed dat bewoners willen behouden, maakt Biemond trots. “Het is fantastisch als mensen in je omgeving het ook mooi vinden. Vorig maand stelden we het huis open tijdens de eerste Open Monumentendagen. Als bewoners van het Icoon van Almere hebben we zo ons enthousiasme voor het huis met belangstellenden kunnen delen. Er kwamen ruim 100 mensen kijken.”

Artikel geplaatst op: 21 november 2017 - 14:00

Gerelateerd

Delen