Kinderen planten 250 bomen voor de planeet

HOUT – Almere is sinds vorige week 250 beuken rijker, maar ook dertig klimaatambassadeurs. Kinderen uit groepen 6 tot en met 8 van basisschool De Ontdekking leerden die dag, tijdens de Plant-for-the-Planet Academie, hoe zij acties kunnen ondernemen tegen de klimaatcrisis. Daarna plantten ze bomen in boswachterij Almeerderhout.
Kinderen van basisschool De Ontdekking plantten donderdag 250 beuken. (Foto: Fred Rotgans)

In een dag leerden de kinderen tussen 9 tot 12 jaar (groepen 6 tot 8) heel concreet, hoe de huidige klimaatcrisis hun toekomst en het leven van mensen wereldwijd bedreigt. Zij ervaarden hoe klimaatrechtvaardigheid er uit kan zien en ontwikkelden in groepjes zelf acties voor hun toekomst. Met hun eigen handen plantten de kinderen bomen en leerden op die manier hoe zij anderen tot bomen planten kunnen motiveren. Ze sloten de dag af met een gezamenlijk boomplantmoment in de nabijheid van Stadslandgoed de Kemphaan.
In 53 landen, zoals China, Duitsland, India, Rwanda, Slovenië, Peru, Haïti, Thailand, Nigeria, Columbia, USA, Singapore, Italië, Mexico, Polen en Zwitserland, zijn er inmiddels meer dan 55.000 opgeleide ambassadeurs voor klimaatrechtvaardigheid. Het kind- en jeugdinitiatief Plant-for-the-Planet werd in januari 2007 in het leven geroepen. De toen negenjarige Felix Finkbeiner riep aan het einde van een spreekbeurt over de klimaatcrisis zijn medescholieren op: ‘Laat ons in elk land op aarde een miljoen bomen planten!’. Het doel van het kind- en jeugdinitiatief is inmiddels om tot het jaar 2020 wereldwijd 1.000 miljard bomen te planten. Bomen zijn het goedkoopste en effectiefste middel, om CO2 te binden en zo de mensheid tijd te verschaffen, om de uitstoot van broeikasgassen tot nul te laten dalen en de klimaatcrisis af te zwakken.
Artikel geplaatst op: 28 november 2017 - 12:27

Gerelateerd

Delen