Poortbewoners boos over bebouwing groengebied

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
POORT – De bewoners van het Homeruskwartier voelen zich in de maling genomen. Tijdens een bewonersinformatieavond die onlangs door de gemeente werd georganiseerd, waarin de ontwerpbestemmingsplannen werden gepresenteerd, kregen de bewoners te horen dat er in het groengebied naast hun wijk bebouwing gepland staat. “Toen we onze kavel aan de bosrand kochten is ons verzekerd dat het hier groen zou blijven”, aldus bewoner Iwan de Groot.

In het groengebied langs het Wim van Estpad staat in de nieuwe ontwerpbestemmingsplannen bebouwing gepland. (Foto: Fred Rotgans)


De bewoners kijken nu uit op het groengebied langs het Wim van Estpad. “Ik was, net als veel andere bewoners, erg verbaasd over de plannen. In het groengebied staat in het nieuwe bestemmingsplan in stippellijnen een blok ingetekend, wat betekent dat hier mogelijk gebouwd kan worden. Wat er precies komt is nog onduidelijk. Er zijn volgens de gemeente meerdere opties, zoals een maatschappelijke instelling of een combinatie van woningen en kantoren. Bewoners maken zich daar zorgen over want wat is een maatschappelijke instelling? Dat kan van alles zijn.”

Beschermd natuurgebied


De Groot kocht zijn bouwkavel aan de Saturnussingel destijds juist omdat deze aan de bosrand grensde. “Dit bosgebied is een eco-zone, een stukje beschermd natuurgebied. We wonen vlakbij Pampushout. Er zitten in dat bos allerlei dieren zoals vossen en bevers. Het is hier veilig voor kinderen om te spelen en met mijn hondje loop ik zo het bos in. De kans om aan het bos te wonen was juist de reden dat we vanuit Amsterdam hiernaartoe zijn verhuisd.”

Actie


Meerdere bewoners komen in actie tegen de plannen van de gemeente. “Ook in de omgeving van het Cascadepark wordt groen gewijzigd in mogelijke bouwgrond. Een bewoner heeft in dit deel van Poort al bijna 700 handtekeningen opgehaald. Ook in ons deel gaan we met een groep langs de deuren om handtekeningen op te halen tegen de plannen. De handtekeningen willen we, samen met een bezwaarschrift, aanbieden aan de gemeente. Ik hoop dat de gemeente wakker wordt. Mensen hebben goed geld betaald voor deze kavels en voelen zich bedonderd. Blijf van het beetje groen en het leefgebied van de dieren af. Dan blijft de wijk in balans met bebouwing én groen.”
Woordvoerder Jeroen Oosterheert laat namens de gemeente weten dat het nog niet bekend is wat er in het groengebied langs het Wim van Estpad komt. “Vanuit het bestemmingsplan geldt er een globale bestemming op het gebied”, aldus Oosterheert. “Dit houdt in dat er maximaal 150 grondgebonden woningen met een bouwhoogte van 12 meter of voorzieningen met een bouwhoogte van 15 meter kan komen.”
Oosterheert bevestigt dat het hier inderdaad om beschermd natuurgebied gaat. “Voordat er gebouwd kan worden moet noodzakelijke natuurcompensatie worden geregeld. Als er bomen worden weggehaald dan moeten we elders weer nieuwe planten omdat het gebied onderdeel is van de ecologische verbindingszone Kromslootpark naar Pampushout.”

Artikel geplaatst op: 28 november 2017 - 10:00

Gerelateerd

Delen