Reizen met nieuwe busvervoerder voor ‘oudjes’ te duur

ALMERE – Nieuwe busvervoerder Keolis/allGo, die vanaf 10 december het openbaar busvervoer in Almere verzorgt, biedt geen speciaal abonnement voor 65-plussers. Reizen met de bus kost ouderen na 10 december dan ook veel meer geld. ‘Ze laten ouderen in de sores zitten.’
De heer Broekema en zijn vrouw zijn aangewezen op busvervoer. “Wat heb ik aan WiFi in de bus? Ik heb meer aan een lager tarief.” (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)

De heer Broekema uit Kruidenwijk reist met zijn vrouw zo’n zes keer per week naar het centrum van Stad. Om boodschappen te doen en om op de kleinkinderen te passen die in Filmwijk wonen. Met Connexxion konden ze met een abonnement voor 65-plussers voor 125 euro een jaar lang in Almere met de bus reizen, van maandag tot en met vrijdag na 9.00 uur en in het weekend de hele dag. AllGo heeft geen vergelijkbaar abonnement. ‘De gemeente heeft dit ook niet geëist’, staat te lezen op de website van het bedrijf.
“Ze doen voor 65-plussers zoals wij, die moeten leven van alleen een aow’tje, niets”, zegt Broekema. “We kunnen bij allGo voor 150 euro per persoon een kortingsabonnement kopen waarmee we 40 procent korting krijgen op reizen tussen 9.00 en 16.00 uur en tussen 18.30 en 6.30 uur en in het weekend. We krijgen dan weliswaar korting, maar alle reizen die we maken moeten we nog wel betalen. Dan kom ik al op 20 euro per week bovenop de abonnementskosten om met de bus te kunnen. Dat is toch niet normaal?”
Broekema en zijn vrouw zijn op de bus aangewezen. “Ik ben 77 jaar en mijn vrouw 71 jaar. Naar de stad lopen is voor ons echt te ver en bovendien loop ik slecht. Keolis maakt het echt te gek voor de oudjes. Ja, ze hebben nieuwe bussen met een makkelijkere instap en WiFi. Maar wat heb ik aan WiFi in de bus? Ik heb meer aan een lager tarief.” Een vergelijkbaar jaarabonnement als van Connexxion kost bij Keolis 690 euro. “En dat keer twee. Dat geld hebben wij echt niet.”
Leeftijdskorting

Volgens woordvoerder Nicole Klockenbrink van de gemeente is in de concessie voor het busvervoer wel degelijk voorgeschreven dat ouderen (65) 34 procent leeftijdskorting krijgen bij het reizen op saldo. “Ook zijn de Randstad Noord Zone Abonnementen voorgeschreven, met een leeftijdskorting. 65-plussers reizen daarmee een stuk goedkoper dan andere volwassenen.”
Volgens Klockenbrink heeft Keolis ervoor gekozen geen Dal Vrij 65 abonnement op te nemen zoals Connexxion die voert. “De lage prijsstelling van zo’n abonnement past niet bij het intensieve gebruik ervan. Voor de houders van zo’n abonnement is via Connexxion een restitutieregeling beschikbaar.”
Klockenbrink stelt dat Almere één van de laagste kilometertarieven van Nederland hanteert. “De nieuwe tarieven sluiten aan bij de gemeentelijke ambities en voldoen aan de gestelde eisen.
Daarnaast is de gemeente zeer ingenomen met de introductie van de railGo-meerreizenkaarten en abonnementen. Deze zijn uniek in Nederland.”
Keolis is om een reactie gevraagd, maar was niet bereikbaar voor commentaar.
Artikel geplaatst op: 05 december 2017 - 11:06

Gerelateerd

Delen