PvdA coryfeeën Ciska van Rijn en John van der Pauw blikken terug

Door Robert Mienstra

Ciska van Rijn en John van der Pauw nemen na elf jaar afscheid als PvdA-raadslid. (Foto: Almere DEZE WEEK)


ALMERE – Ciska van Rijn en John van der Pauw stoppen in maart als raadslid voor de PvdA. Elf jaar lang waren zij in de raad het gezicht van de partij. Almere DEZE WEEK vroeg hen wat elf jaar raadslidmaatschap voor hen betekent en wat hun politieke inspanningen hebben opgeleverd.
Ciska van Rijn

“In 2003 kwam ik in het bestuur van de afdeling en in 2006 op plek vijf van de kandidatenlijst waarna ik werd gekozen, zelfs met voorkeurstemmen. Als raadslid moet je na acht jaar bedenken wat je wilt. Of fractievoorzitter worden of wethouder, of je moet stoppen. Maar de overgang van de jeugdzorg van het Rijk naar de gemeente en het feit dat de jonge aanwas bij de PvdA vier jaar geleden wel erg jong was, deed me besluiten om nog een termijn door te gaan.”

John van der Pauw


“Ik werd in 2006 lijstduwer, dat was ik al vaker geweest. En ik werd met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Ik ben sociaal raadsman in Almere en dat bracht toen wel een redelijke bekendheid met zich mee. Ik stop nu omdat het regel is bij de PvdA om niet meer dan drie termijnen te doen. Dat is ook goed. Ik schop wel eens tegen scheentjes. Verhoudingen tussen mensen en gevoelens zijn heel belangrijk in de politieke besluitvorming. Hoe langer je ergens zit, hoe meer weerstand je opbouwt hoe minder men je gunt. Ik heb mijn houdbaarheidsdatum gehad in de politiek.”
De politici zijn tevreden met hun opvolgers bij de PvdA. “Jerzy Soetekouw, Kerim Iskender en Leida Höhle komen uit onze eigen jeugd”, vertelt Van Rijn. “Na een stage bij de fractie zijn zij doorgebroken.”

Successen


Ciska van Rijn: “Ik heb veel moties en amendementen erdoor gekregen. De gemeente en bedrijven zijn verplicht geworden bij aanbestedingen mensen zonder werk aan te nemen. Gemiddeld stromen daarvan nu 180 mensen per jaar door naar vast werk. Dat plan heb ik helemaal geschreven. Verder ben ik er trots op dat de vroege en late diensten van de bussen blijven. En natuurlijk de motie in de 'nacht van Peeters' waarin het besluit van Peeters, dat de jeugdhulp was stopgezet, met die motie werd teruggedraaid. Verder is de extra subsidie voor het hospice een mooi succes.”
“Ik heb me vooral bezig gehouden met wonen", zegt John van de Pauw. "De ondergrens voor de sociale woningbouw heb ik weten vast te leggen in de woonvisie. De betaalbaarheid van de woningen werd in het verleden een groot probleem. Er worden nu duurzame sociale woningen gebouwd in Poort die echt betaalbaar zijn. Corporaties mochten ooit huurwoningen te duur verhuren. Dat is nu keihard terug gezet. Nu zijn de woningen betaalbaar als je huurtoeslag hebt. Deze woningen in Poort gaan 580 euro kosten en er is huurtoeslag op. Dat plan hebben we als PvdA zelf bedacht. Dat is het verschil met de SP. Wij doen. Zij roepen. Binnen de coalitie was afgesproken dat er 1000 sociale woningen bij zouden komen. Wij hebben gevochten voor de huidige 2000.”

Veranderingen


Ciska van Rijn: “Het is de afgelopen elf jaar levendiger geworden.”
John van der Pauw: “Niet alleen levendiger, maar ook veel harder door de komst van de PVV. Ik ben niet tegen harde debatten. Maar soms gaat die partij echt te ver. Dan gaat ze het fatsoen te buiten.”
Ciska van Rijn: “De Politieke Markt is duidelijk aan vernieuwing toe. Daar vinden nu kleine debatten plaats, waardoor er nauwelijks belangrijke debatten meer in de raadzaal plaatsvinden. En daar horen ze wel thuis. De meeste debatten in de raadzaal zijn saai geworden omdat alles op de Politieke Markt al is uitgekauwd. Daardoor wordt het grote debat iets voor de bühne.”

Toekomst


Ciska van Rijn: “Ik ga nieuwe PvdA-raadsleden begeleiden en ik zal wel bij een welzijnsorganisatie als vrijwilliger of bestuurslid terecht komen.”
John van der Pauw: “Misschien dat ik iets met een PvdA-ombudsteam ga doen. Maar eigenlijk ben ik er nog niet mee bezig. Ik werk al 32 jaar als sociaal raadsman. Kan ik nog iets anders doen? Eerst maar eens die stapel boeken uitlezen die er al jaren staat. Ik las op vakantie zelfs nog raadsstukken. Dat worden nu mooie boeken.”

Artikel geplaatst op: 12 december 2017 - 11:43

Gerelateerd

Delen