Nog geen beleid voor splitsing rijwoningen in appartementen

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
ALMERE - Op verschillende plekken in Almere worden kamers in woningen afzonderlijk verhuurd. Bewoners uit Filmwijk uitten in deze krant (Almere DEZE WEEK, 6 december) hun zorgen over een investeringsmaatschappij die verschillende rijwoningen in de wijk opkoopt op om deze vervolgens om te bouwen tot appartementen om deze te verhuren. De bewoners vrezen overlast. De gemeente bevestigd dat hier nog geen beleid over is.

In Filmwijk worden in verschillende straten rijwoningen omgebouwd tot appartementen, zoals hier de Pasolinistraat. (Archieffoto: Fred Rotgans)


De betreffende woningen in de Pasolinistraat in Filmwijk worden volledig verbouwd. Op elke etage is een keuken en badkamer gemaakt. Woordvoerder Jeroen Oosterheert laat namens de gemeente weten dat dit inderdaad mag. “Dit mag zo lang er geen verandering van de draagconstructie, brandwerende indeling of geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte en het bouwvolume plaatsvindt”, aldus Oosterheert.
De situatie in de Pasolinistraat lijkt, volgens de woordvoerder, meer op splitsing in appartementen. “Hierbij wordt op iedere verdieping een zelfstandige woning gecreëerd. Dat mag, want daar is nog geen beleid voor. Dit beleid is overigens wel in de maak.”
Volgens het conceptbeleid kamerverhuur geldt er een minimale afstand tussen panden voor meervoudige kamerbewoning van 100 meter. Bij de woningen in Filmwijk is die afstand kleiner. “Wanneer woningen al worden gebruikt als kamerverhuur is hier niet veel meer aan te doen”, aldus Oosterheert. “Voor kamerverhuur is geen vergunning nodig.”
De PvdA wil het onderwerp, naar aanleiding van het artikel 'Bewoners vrezen overlast door kamerverhuur in rijwoningen' (Almere DEZE WEEK 6 december), op de politieke agenda zetten.

Artikel geplaatst op: 08 december 2017 - 14:36

Gerelateerd

Delen