Politie start WhatsApp-initiatief tijdens jaarwisseling

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
ALMERE – Bewoners van een aantal Almeerse wijken kunnen incidenten tijdens de jaarwisseling melden via de wijk-WhatsAppgroep. De coördinatoren van deze wijkgroepen WhatsAppen de meldingen rechtstreeks door naar de politie via een speciaal nummer. Het pilotproject richt zich op de wijken Muziekwijk-Zuid, Tussen de Vaarten, Stripheldenbuurt, Molenbuurt en Eilandenbuurt.
Bewoners van een aantal Almeerse wijken kunnen de politie tijdens de jaarwisseling bereiken door incidenten te melden via de wijk-WhatsAppgroep. (Foto: Shutterstock)

“Tijdens de jaarwisseling is er tussen 22.30 en 5.00 uur op het bureau een medewerker van de politie vrijgemaakt die bereikbaar is via WhatsApp”, aldus Daniel van der Meulen, coördinator van het pilotproject. Er is die avond een aantal politieauto’s speciaal voor deze meldingen vrijgemaakt, dus er wordt actief op gereageerd. Daarnaast geldt wel dat bij ernstige incidenten ergens anders in de gemeente Almere, de politie haar aandacht tijdelijk kan verleggen.”
Van der Meulen benadrukt dat WhatsApp geen vervanging is voor het alarmnummer 1-1-2. “Als iemand een misdrijf ziet gebeuren en is er direct politie nodig, dan blijft het alarmnummer 1-1-2 het belangrijkste meldnummer”, aldus Van der Meulen. “Dat geldt ook bij een verdachte situatie, zoals bijvoorbeeld een inbraak. Bij overlast gaat het om preventie. Bijvoorbeeld wanneer jongeren vuurwerk afsteken, wat gewoon mag op oudjaardag. Maar als je als buurtbewoner het gevoel hebt dat het de verkeerde kant op gaat en wanneer je vermoedt dat er iets vernield wordt dan kun je daarvan een melding maken via de WhatsApp groep. De politie gaat er dan preventief naartoe.”
De politie hoopt met het initiatief meldingen te krijgen die haar normaal niet bereiken. “We hebben voor deze pilot gekozen voor de wijken met de grootste WhatsApp-groepen. In Tussen de Vaarten zitten er bijvoorbeeld 1.200 mensen in de groep. Als er overlast in de wijk is, wordt dat vaak in de groep gedeeld, maar het blijft vaak in de groep. Het komt niet bij de politie terecht. De beheerder van de groepen Whatsappen het nu direct door naar de politie.”
De pilot wordt in januari 2018 geëvalueerd.
Artikel geplaatst op: 08 december 2017 - 13:21

Gerelateerd

Delen