Nieuwe bewoners krijgen niet altijd alle sleutels

ALMERE - Bijna 40 procent van de nieuwe eigenaren van een koophuis denkt niet alle sleutels te hebben ontvangen bij de overdracht van de woning. Met ongeveer 30 procent scoren nieuwe huurhuisbewoners op dit punt iets lager. Op de vraag of men zelf nog sleutels van vorige woningen heeft, is dat bij 1 op de 5 personen het geval. Het gaat dan om gemiddeld 3 sleutels.
(Foto: aangeleverd)

Hoewel de meerderheid van de nieuwe bewoners van een koop- of huurhuis er dus voldoende op vertrouwt alle sleutels van de vorige eigenaar of huisbaas te hebben ontvangen, is gemiddeld eenderde heel wat wantrouwender. Er zijn duidelijke provinciale verschillen. Ook leeftijd speelt een rol: hoe ouder, hoe wantrouwiger men aankijkt tegen een volledige sleuteloverdracht. “Je staat er misschien niet zo bij stil, maar je gaat er bij een sleuteloverdracht eigenlijk gewoon van uit dat je alle uitgegeven sleutels van de vorige bewoner krijgt”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken.
Cilinders

Dat blijkt helaas niet altijd zo te zijn. “Gemiddeld geven 8 van de 9 hoofdbewoners 2 sleutels aan derden. Denk daarbij aan (uitwonende) kind(eren) (46%), buren (37%) en (schoon)ouders (41%). Bij een verhuizing komen die dus veelal niet altijd allemaal retour. Volgens ons is bij koophuizen een voorlichtende rol voor de aankoop-makelaar weggelegd; hij zou hier op moeten wijzen door nieuwe cilinders aan te bevelen. Door de cilinders bij alle sloten te vervangen, bestel je ze meteen gelijksluitend en heb je nog maar 1 sleutel nodig voor alle deuren. Neem dan ook de best beveiligde cilinder, voorzien van het SKG*** keurmerk.” Staal vervolgt: “Als je dan toch met je sloten bezig bent, controleer dan tevens je deurbeslag en het slot zelf. Met de eenvoudig te gebruiken InbraakPreventieCheck op www.inbraakmislukt.nl is die controle zo uitgevoerd.”
Artikel geplaatst op: 04 januari 2018 - 12:23

Gerelateerd

Delen