Meridiaanpark krijgt plantaardige walbeschoeiing

MERIDIAANPARK – Bij het Meridiaanpark in Buiten is vorige maand gestart met het aanbrengen van een nieuwe plantaardige walbeschoeiing. Het bijzondere aan deze walbeschoeiing is dat deze gemaakt is van vezels van met name gras en waterplanten in combinatie met aardappelzetmeel. Samen vormt dit een biocomposiet materiaal.
De walbeschoeiing in het Meridiaanpark is gemaakt van vezels van met name gras en waterplanten in combinatie met aardappelzetmeel. (Foto: Anja de Graaff)

Een walbeschoeiing is een constructie die een oever beschermt tegen afkalven, golfkrachten en andere invloeden die de stabiliteit van de waterkant in gevaar brengen. Hiermee voorkomt de plantaardige walbeschoeiing in Almere dat het zand van de oever in het water zakt.
Normaal gesproken worden de beschoeiingen uit tropisch hardhout gemaakt. Het bijzondere aan deze walbeschoeiing is dat deze gemaakt is van vezels van met name gras en waterplanten in combinatie met aardappelzetmeel, dit samen vormt een biocomposiet materiaal. Dat betekent dat biomassa reststromen uit de eigen omgeving gebruikt om een materiaal te maken dat lang meegaat en aan het eind van haar levenscyclus weer als volwaardige grondstof gebruikt kan worden.
In 2015 is hetzelfde materiaal gebruikt voor 11 waterplanten bankjes. Deze staan in de Kruidenwijk. Ook de vergadertafel van het Grondstoffen Collectief is van dit materiaal gemaakt in combinatie met een tafelblad van Almeers Essenhout.
Deze walbeschoeiing wordt 105 meter lang. De bedoeling is om de komende jaren door heel Almere walbeschoeiing van gras en waterplanten te plaatsen.
Artikel geplaatst op: 10 januari 2018 - 11:18

Gerelateerd

Delen