Eigen geld nodig bij aanschaf huis

ALMERE – Wie vanaf dit jaar een huis wil kopen moet eigen geld meebrengen om onder andere de financieringskosten en overdrachtsbelasting te betalen. Het maximale leenbedrag voor een hypotheek is in 2018 verlaagd naar 100 procent van de waarde van de woning.
Wie overweegt een huis te kopen moet de bijkomende kosten uit eigen zak betalen. (Foto: Shutterstock)

Voor wie overweegt een huis te kopen betekent dit dat de bijkomende kosten uit eigen zak betaald moeten worden.
De verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de marktwaarde van de woning wordt ook wel loan-to-value genoemd. Sinds 2013 wordt de loan-to-value ieder jaar met één procent verlaagd. Vorig jaar konden woningbezitters nog 101 procent van de woningwaarde lenen. Vanaf dit jaar is dat 100 procent.
Bij de aanschaf van een woning komen extra kosten kijken, zoals notaris- en makelaarskosten, overdrachtsbelasting en taxatiekosten. Deze kosten bedragen gemiddeld zes procent van de koopsom. Wie een huis koop moet vanaf dit jaar alle bijkomende kosten uit eigen zak betalen.
Vooral voor starters kunnen de nieuwe leennormen van grote invloed zijn. Volgens het Centraal Planbureau zou de helft van de starters de koop van een woning moeten uitstellen door een gebrek aan eigen vermogen.
Artikel geplaatst op: 09 januari 2018 - 13:26

Gerelateerd

Delen